BiH

ISIL prijeti balkanskim imamima, iz Islamske zajednice u BiH poručuju da se ne plaše

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zaprimila je informacije o novim prijetnjama takozvane Islamske države osmerici balkanskih imama i vjerskih službenika.

SIPA - Mojevijesti.ba

Advertisements

“SIPA postupa u skladu sa zakonskim nadležnostima, a informacije su proslijeđene Tužilaštvu BiH”, navodi se u odgovoru SIPA-e za “N1“. Iz državnog tužilaštva još nema odgovora i informacija o navedenim prijetnjama…

Iz Islamske zajednice BiH poručuju da ih prijetnje ISIL-a ne mogu zastrašiti niti “prisiliti da prihvate njihovo neislamsko ponašanje kao islamsko”. Kažu da nisu imali pozive od državnih sigurnosnih službi.

“Oni računaju na to da će takvim porukama zastrašiti našu javnost i mi im u tome nećemo pomagati. Naši imami nemaju bilo kakvu posebnu zaštitu. To bi s obzirom na njihov broj i raspoređenost u svakom gradu, selu i zaseoku bilo skoro neizvodljivo. Takve prijetnje nama još jednom kazuju da su ti ljudi i njihova ideologija najveća prijetnja upravo muslimanima iako se krivnja za njihova nedjela nameće svim muslimanima”, navodi se, između ostalog, u odgovoru Islamske zajednice BiH.

Ekspert za međunarodni terorizam Vlado Azinović izjavio je prije nekoliko dana da ove i prošle godine nije bilo niti jednog odlaska državljana BiH na strana ratišta, a to je potvrdio i državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, rekavši kako su tvrdnje o prijetnjama hiljadama povratnika sa stranih ratišta neosnovane.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh