BiH

Doris Pack, otvoreno: “Treba ukinuti kantone i povući Vašingtonski sporazum”

Predsjednica Odbora evropskog Parlamenta za jugoistočnu Evropu i nekadašnja izvjestiteljica Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack upozorila je u ekskluzivnom intervjuu za “TV1” da brojni problemi u BiH proizilaze iz Ustava. Međutim, mišljenja je da entiteti nisu pogrešna stvar.

Doris Pack - Twitter

Advertisements

“Oni mogu živjeti, ako svaki za sebe ne misli da je država. Ali dok ovdje misle da su država i da iznad njih nema ništa, kao što je situacija u (bh. entitetu) RS, jednostavno mislim da je vrijeme da se ozbiljni političari pobrinu za to. Ja sam ozbiljno radila na tome i Hrvati su bili ljuti na mene kada sam rekla da treba ukinuti kantone. Vašingtonski sporazum bi se mogao povući s lakoćom ako bi bilo volje. Činjenica je da ova zemlja ima tri nacije kojima se manipuliše je zaista velika prepreka”, istakla je, između ostalog, Pack.

– Koliko BiH ovisi o susjednim zemljama, na Srbiju i Hrvatsku? Koliko pomažu ili odmažu na evropskom putu, a koliko bi mogle?

Ne vjerujem da neka od njih želi da vas odvede s tog puta. Nemate graničnih poteškoća sa Srbijom. S Hrvatskom možda ali se to dešava mirnim putem. Bilo bi odlično kada bi političari u BiH sve učinili da krenu tim putem.

– Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije krio podršku Miloradu Dodiku koji je prizivao i referendum o otcjepljenju. Hrvatska se zalaže za preuređenje, federalizaciju. Smatrate li to dobrim ili lošim?

Naravno da susjedi razmišljaju i usko su vezani za narode u BiH, ali se trebaju suzdržati od davanja savjeta, jer imaju svoje probleme. Mogu shvatiti da se žele brinuti o svojim sunarodnjacima, ali probleme moraju rješiti ovdašnji političari. Oni, čini mi se, to ne žele. Ponašaju se kao najkbolji Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Tako pridobijaju glasače, a to se mora okončati. Radi se o budućnosti djece. Vjerujem da u BiH ima visok nivo odljeva mozgova.

– Da li je došlo vrijeme za promjenu Dejtona? Može li BiH ovako uređena uopće ući u EU? Opstati kao država?

Naravno da može, ali treba puno volje. Imamo jedan dio zemlje koji je drugačije konstruisan od drugog. Pogledajte koliko nivoa imate u Federaciji i koliko mogućnosti se time stvara za korupciju. To moramo otkloniti. Hrvati, kojih ima najmanje, tamo gdje su većina moraju imati odgovornost. Ali se to može riješiti. Ne mora biti deset kantona sa deset premijera, ministara svake vrste… Uvijek sam bila za da imate općine, iznad njih Vladu FBiH i iznad nje vladu BiH. Kao što je u (bh. entitetu) RS, piše “TV1“…

Više pogledajte u priloženom videu:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh