BiH

Zvizdić s predstavnicima civilnog društva: “Evropske integracije i NATO zajednički zadatak”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić održao je danas sastanak s predstavnicima civilnog društva u BiH nakon čega je poručeno da su evropske integracije i NATO zajednički zadatak, javlja Anadolu Agency (AA).

Denis Zvizdić - Anadolija

Advertisements

Zvizdić je kazao da je završen sastanak s predstavnicima civilnog društva koje smatra jednim od najvažnijih instrumenata za demokratske procese i za svako demokratsko društvo.

Upravo zbog toga je, istakao je, inicirao taj sastanak kako bi intenzivirali njihovu saradnju i kako bi od predstavnika civilnog društva mogli čuti sugestije, komentare, kritike i prijedloge u dva ključna sektora od kojih je najvažniji vezan za daljnji put BiH ka evropskim integracijama.

“Sastanak je bio vrlo konstruktivan, da se čuo veliki broj vrlo kvalitetnih i komentara i prijedloga, da smo se dogovorili da se od sada redovno sastajemo, da predstavnici civilnog društva budu potpuno integrisani i uključeni u sve dalje procese vezane za evropske integracije BiH. Naravno, poslije ćemo teme proširiti i na ekonomski razvoj i sve druge segmente kao što je vladavina prava, regionalna saradnja, međunarodna saradnja”, pojasnio je Zvizdić.

Kako je kazao, dobili su određeni broj odgovora na Upitnik od civilnog društva kao i građana BiH.

“Mi ćemo takvu saradnju sada institucionalizirati kroz sporazum koji će biti vezan za sporazum Vijeća ministara sa civilnim društvom, jednim uredom za nevladine organizacije i civilno društvo”, naglasio je Zvizdić.

Cijeni da je sastanak vrlo koristan i za njega, ali i za Vijeće ministara BiH.

Politički analitičar Almir Terzić poručio je da je najznačajnije to što je na sastanku rečeno da su evropske integracije i NATO zajednički zadatak.

“Pozitivno je čuti da će Vijeće ministara BiH u ove sve procese uključiti ne samo predstavnike civilnog društva nego i predstavnike medije, predstavnike pojedinaca koji mogu dati svoj doprinos kada je u pitanju realizacija strateških vanjskih ciljeva BiH, a to je članstvo u EU i u ovom trenutku aktivacija MAP-a za BiH”, istakao je Terzić.

Što je, prema njegovim riječima, ocijenjeno kao ključni segment koji bi stvorio pozitivan imidž za BiH u svijetu i time otvorio određenu stabilnost kod povećanja stranih investicija koje su ključ uspjeha za BiH.

Terzić je kazao da Vijeće ministara predano radi na donošenju strategija bitnih za BiH, a u narednom periodu su planirane četiri.

“Jedna od njih je transportna strategija, strategija razvoja ruralnih područja i drugih koji mogu da unaprijede ekonomski segment u BiH. Iskazali smo spremnost da u tome pomognemo Vijeću ministara BiH. Samo zajedničkim radom i civilnog društva i medija i pojedinaca u BiH možemo doći do željenog cilja i očekujem da i mi u narednom periodu imamo aktivniji pritisak, onaj pozitivan pritisak i na Vijeće ministara i na Parlamentarnu skupštinu BiH da rade ovaj svoj posao, a da se manje bave politikanstvom i teškim političkim temama”, poručio je Terzić.

Podsjetio je da je optimistično to što Vijeće ministara najavljuje krajem ove ili početkom naredne godine kandidatski status za BiH.

Jedan od predstavnika civilnog društva Omir Tufo kazao je da je ovaj saziv Vijeća ministara prvi koji je u posljednjih desetak godina pokazao sluh da povuče neke konkretne poteze.

Podsjetio je da je 2007. godine potpisan dokument između Vijeća ministara i nevladinog sektora, ali je zbog određenih, uglavnom političkih nerazumijevanja, već u startu zastao.

“Ovih desetak godina se na tom planu ništa nije dešavalo. Još uvijek traje javna rasprava o dokumentu na kome mi očekujemo da ćemo izgraditi pravi partnerski odnos”, pojasnio je Tufo.

Prema njegovim riječima, u civilnom društvu postoje kapaciteti ljudi koji znaju svoj posao, kako se rješavaju problemi, ali je pitanje Vijeća ministara da njihovu ponuđenu ruku partnerstva prihvati i da učestvuju u svim procesima gdje po nadležnostima mogu da učestvuju.

Tufo je podsjetio da godišnje oko 70-80 miliona KM ide za nevladin sektor ali da se, prema njihovom mišljenju, ne dijele dovoljno i troše na netransparentan način bez analize efekata.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh