BiH

Na račun OHR-a Saudijska Arabija u BiH u proteklih 9 godina uplatila 605 hiljada KM

Na račun Visokog predstavnika međunarodne zajednice Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH u proteklih 9 godina uplatila je 605 hiljada KM, saopšteno je iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Advertisements

Finansiranjem budžeta OHR-a, Kraljevina Saudijska Arabija uplaćuje sa ciljem podrške stabilnosti u BiH, ali i sa ciljem podrške OHR-u u naporima koje pruža prilikom stabilizacije stanja u BiH.

U saopštenju za javnost navedeno je i da je podrška Saudijske Arabije ustvari podrška narodu BiH jer OHR ima važnu ulogu u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju državnih institucija u BiH.

Haber.ba” podsjeća da su na osnovu preliminarnih podataka za prvih devet mjeseci 2016. godine, registrovane i dodatne investicije iz Kuvajta – 16 miliona KM, Saudijske Arabije – 19,4 miliona KM i Ujedinjenih Arapskih Emirata – 20,1 milion KM, a najviše se ulaže u nekretnine.

Od najznačajnijih investicija posebno se ističu Bosna Bank International d.d. Sarajevo, shopping galerija BBI Centar, Sarajevo City Center i hotel Bristol, rezidencijalno naselje Poljine Hills, Zeraa Investment, zabavni park Sunnyland, te poslovni centar UNITIC. U toku su i projekti na izgradnji turističkog grada na području općine Trnovo, stambeni kompleks na Ilidži “Sarajevo waves”, te izgradnja stambeno-poslovnog objekta “Sarajevo Tower” bh. kompanije ANS Drive i kuvajtske kompanije “Smart Invest”.

Ove investicije mogle bi biti i veće ukoliko bi se otklonile administrativne barijere i neefikasnost javne uprave, jer je paradoksalno da je  za otvaranje firme potrebno čak 37 dana, dok se u Hrvatskoj firma otvara za devet, a u Srbiji za 12 dana.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh