BiH

Premijer Novalić: “Novac od privatizovanih firmi trebaju dobiti radnici”

Početkom marta ove godine Vlada FBiH donijela je Odluku o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke i načinu korištenja novčanih sredstava.

Fadil Novalić - NAP.ba

Advertisements

“Novac od privatizovanih firmi trebaju dobiti radnici jer su oni najzaslužniji za njihov raniji uspjeh”, izjavio je u intervjuu za “Radio Sarajevo”, federalni premijer Fadil Novalić.

Haber.ba” podsjeća da je početkom marta ove godine Vlada FBiH  donijela Odluku o osnivanju posebnog fonda Razvojne banke i načinu korištenja novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju što znači da bi se dio sredstava od privatizacije trebao deponovati u posebnom fondu i prema potrebi koristiti sredstva iz finda kako bi se pomoglo radnicima.

Novalić je izrazio i razočarenje što pojedine stranke politikantski koriste Zakon o Penzijsko invalidskom osiguranju.

“Sudbinu penzionera ne smijemo dovoditi u pitanje ni po koju cijenu”, naglasio je Novalić razočaran što pojedinci opstruišu donošenje novog zakona.

“Naš prijedlog je izrađen s penzionerima i on danas uživa njihovu ogromnu podršku. Zato nema nikakvog razloga da ga ne podrže i stranke pozicije, ali i opozicije”, pojasnio je Novalić koji je najavio iu da bi prava boraca uskoro mogla biti riješena, jer su zakonom koji je usvojen u prethodnom mandatu smanjena neka prava vojnim penzionerima.

Novalić je podsjetio i da je Vlada na čijem je čelu sa boračkim udruženjima dogovorila sa se isplata penzija uspostavi kroz prijelazni rok od 3 godine da bi od januara 2019. bila isplaćivana po koeficijentu 1,485.

“Ovaj prijedlog se trenutno nalazi u proceduri. Naravno, moramo izbjeći dugogodišnju praksu prema kojoj su vojni penzioneri imali nesrazmjerno veća primanja od svih ostalih penzionera. Penzije moraju biti pravedne, ali ne smijemo ugroziti ukupan penzioni sistem Federacije”, zaključio je Novalić.

Komentarišući stanje u hrvatskom koncernu Agrokor, Novalić je podsjetio da je nedavni sastanak sa novoimenovanim povjerenikom Agrokora, Antom Ramljakom dogovoreno je imenovanje specijalnog povjerenika u bosansku upravu Agrokora kako bi Vlada FBiH ima detaljniji uvid u situaciju u Agrokoru, ali za sada nije potrebno uvođenje posebnih zakonskih mjera što su uradile Slovenija i Hrvatska, naglasio je Novalić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh