BiH

Uskoro zajednička vježba BiH i NATO-a

U septembru 2017. održaće se vojna vježba spašavanja, prvog odgovora na elementarne nepogode. U vježbi će uz bh snage učestvovati i NATO, potvrdio je danas u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji se sastao sa predstavnikom NATO-a Laurence Mayer-Minemanom.

Advertisements

“Mi jačamo partnerstvo između BiH i NATO-a i na taj način imamo visok stepen saradnje. Koristimo kapacitete NATO-a pa i kada je riječ o vježbi spašavanja u slučajevima nepogoda. Želimo provjeriti koliko smo uvježbani i kako bismo djelovali u situacijama velikih prirodnih katastrofa kada su ugroženi ljudi i materijalna dobra građana i države”, je Mektić.

Cilj zajedničke vježbe je postizanje vlastite samoodrživosti bez tuđe pomoći.

Šef NATO sekcije za civilno planiranje u vanrednim situacijama Laurence Mayer-Mineman složio se s Mektićem da će vježba biti od velike koristi za Bosnu i Hercegovinu.

“Vježba će biti važna. Nažalost, ova je zemlja podložna vremenskim nepogodama. Godine 2014. Bosni i Hercegovini je pomoglo više od 40 zemalja, uključujući i zemlje NATO-a”, podsjetio je Mayer-Mineman.

Pored vojnih i civilnih jedinica BiH u vježbi će učestvovati i jedinice iz nekoliko država ali i brojne međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije (UN), te nevladine organizacije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh