BiH

Dobre strane evropske prakse: Metodom sudske nagodbe zaključeno 697 sporova

U okviru projekta pod nazivom “Sedmica sudske nagodbe” a kojeg su na preporuku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH pokrenuli sudovi u BiH u periodu od 17. do 28. aprila 2017. godine zaključeno je 697 sudskih nagodbi.

Advertisements

Najviše sudskih nagodbi je sklopljeno u Općinskom sudu u Tuzli (94), Osnovnom sudu u Banja Luci (78) i Osnovnom sudu u Bosanskoj Gradišci (68).

Za provedbu procesa  sudske nagodbe najpogodnijim su se pokazali predmeti koji se odnose na sporove nastale iz privrednih, ugovornih, radnih odnosa, te imovinsko-pravni sporovi nastali iz porodičnih odnosa, te dugo vođeni komunalni predmeti.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ističu da je način rješavanja sporova putem sudskenagodbe brži i efikasniji od klasičnih sudskih procesa, a same stranke su zadovoljnije ishodom sudskog spora.

Haber.ba” podsjeća da je sa ciljem efikasnosti procesuiranja višegodišnjih sudskih predmeta Evropska unija pravosudnom sistemu BiH preporučila metod sudske nagodbe kao jednu od mjera koju predviđa i Strategija za reformu sektora pravde u BiH. Već u prvim mjesecima sistemskog planiranja provedbe navedenog metoda, uočili su se značajni rezultati zbog čega će se i u narednom periodu značajnije promovisati sudska nagodba.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh