BiH

Šarović: “BiH dio jednog od najvećih svjetskih ekonomsko-političkih projekata”

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šaroviće učestvuje na Forumu na visokom nivou “Jedan pojas, jedan put”, koji se održava u Pekingu.

Mirko Šarović - Akta.ba

Advertisements

Na posebno organiziranoj ceremoniji, ministar Šarović je u ime Bosne i Hercegovine potpisao sporazum o saradnji sa NR Kinom u oblasti razvoja, infrastrukture, energetike i turizma, piše “Akta“…

Potpisivanjem tog sporazuma BiH je i formalno postala dio projekta “Jedan pojas, jedan put” u kome je NR Kina stavila na raspolaganje, za različite projekte, više od 100 milijardi eura.

“U narednim godinama BiH može za svoj razvoj računati, ukoliko ima odgovarajuće projekte, na značajnu podršku kroz tu platformu. U naredni tri godine NR Kina će dodijeliti 10.000 stipendija za školovanje, i na obuku je spremna da primi 5.000 mladih inžinjera i naučnika”, naglasio je tom prilikom ministar Šarović.

Prvog dana posjete, započeti su i razgovori sa vodećim kineskim kompanijama iz oblasti infrastrukture i energetike, a sa velikom kompanijom Wong Fang koja je uspješno u bh. entitetu RS gradila termoelektranu Stanari, Šarović je razgovarao o skorom završetku procesa ugovaranja termoelektrane Banovići kao i početka pregovora o izgradnji hidroelektrane Dabar u bh. entitetu Republici Srpskoj.

Ministar Šarović je najavio da će ta respektabilna kompanija u junu posjetiti bh. entitet RS na lokaciji Dabar, kako bi sa nadležnim vlastima otpočela zvanične razgovore, te kako bi izvršila procjene vrijednosti i kredibilnosti investicije.

Jučer je ministar Šarović govorio i na posebnoj sesiji posvećenoj trgovini koju je vodio kineski ministar trgovine Zhong Shan i održao više bilateralnih susreta, dok su za sutra najavljeni brojni razgovori sa kineskim investitorima i kompanijama.

Cilj je promoviranje jedne od najvećih ekonomsko-političkih inicijativa 21.vijeka, u kojoj je BiH punopravan učesnik i iza koje se krije ogromni program infrastrukturnih ulaganja. Kina je izdvojila 45 milijardi dolara za podršku infrastrukture i trgovine na međunarodnom planu, a BiH je dio cijelog tog projekta.

Kao potvrda efikasne saradnje između BiH i NR Kine, danas je potpisan i Memorandum o razumijevanju, u okviru Inicijative ekonomskog pojasa duž “Puta svile” i pomorskog puta svile za 21 vijek.

Govoreći na tematskoj sjednici o trgovinskoj povezanosti ministar Šarović je naglasio važnost produbljivanja trgovinske i ekonomske saradnje u duž “Pojasa” i “Puta”, radi neometane i efikasne trgovine, ističući značaj podrške NR Kine kroz lakši pristup ulaganjima i pomoć u izgradnji kapaciteta i infrastrukture.

Tokom boravka u Pekingu, ministar Šarović će sa predstavnicima kineskih kompanija razgovarati i o realizaciji već ugovorenih projekata kao što su Powerchina- Sinohydro, projekt autoputa u bh. entitetu RS (Glamočani-Mliništa) u dužini od 62 km, te projekti TE Banovići i TE Tuzla, saopšteno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na tom, kako kineska štampa ocjenjuje, historijskom skupu, kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jiping učestvuje oko 100 delegacija država svijeta, od toga 30 premijera i predsjednika, među kojima i predsjednik Rusije Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres te mnogi drugi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh