BiH

Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv državnih službenika i profesora mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru

Uvođenjem firme “Automotive” data je saglasnost da privatna firma bude uključena u sporazum sa državnim ministarstvom čime je omogućeno prenošenje javnih ovlasti privatnoj firmi.

Advertisements

Prema saznanjima “Klixa” sporan je ugovor u pogledu ispunjavanja uslova za obavljanje međunarodnog cestovnog transporta te s tim u vezi izdavanja potvrda – certfikata. Sporni ugovor potpisan je 26. februara 2001. godine između tadašnjeg Ministarstva civilnih poslova i komunikacija BiH i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Katedra za ispitivanje vozila), Strojarskog fakulteta u Mostaru (Institut za strojarstvo) i Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci (Laboratorija za motore i vozila), a ugovorom su navedeni fakulteti obavezni da obavljaju pregled vozila koja su namijenjena za međunarodni cestovni transport i utvrde da li ta vozila zadovoljavaju propisane uslove, na osnovu čega izdaju potvrde – certifikate.

Šest godina nakon potpisivanja ugovora, 6. decembra 2006. godine, navedeni fakulteti i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH potpisali su Sporazum o pristupanju firme Automotive center d.o.o. Sarajevo ugovoru zaključenom 26. februara 2001. godine. Pažnju javnosti plijeni informacija da su osnivači firme Automotive center d.o.o. Sarajevo ustvari profesori Ivan Filipović (Mašinski fakultet u Sarajevu), Šimun Bogdan (Strojarski fakultet u Mostaru), Snježana Petković (Mašinski fakultet u Banjoj Luci), Dževad  Bibić (Mašinski fakultet u Sarajevu), Boran Pikula (Mašinski fakultet u Sarajevu) i Aleksandar Milašinović (Mašinski fakultet u Banjoj Luci) su uvođenjem firme “Automotive” dali saglasnost da njihova privatna firma bude uključena u sporazum s državnim ministarstvom čime je omogućeno prenošenje javnih ovlasti privatnoj firmi bez ikakvih referenci. Na ovaj način firma je obezbijedila višemilionski izunos.

Inače, Tužilaštvo BiH profesore mašinskih fakulteta i državne službenike Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH sumnjiči i za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh