BiH

OD 15 MAJA NOVE CIJENE LIJEKOVA U BiH

Krajem maja i početkom juna očekuje se pojeftinjenje pojedinih lijekova u BiH u rasponu od 10 do 50 posto, potvrdila je novinarima Biljana Tubić, pomoćnica direktora iz Sektora za lijekove Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

lijekovi / ilustracija

Advertisements

Iako se očekuje znatno pojeftinejnje ono se neće odnositi na sve lijekove, a najveći pad cijena očekuje se u slučaju lijekova za tretman kardiovaskularnih oboljenja.

Haber.ba” ističe da su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH demantovali natpise pojedinih medija da bi u narednom periodu moglo doći do nestašice lijekova  zbog razlika u tenderskim cijenama.

“Takve informacije su potpuno netačne”, tvrdi Tubić ističući da su nosioci dozvola za promet na tržištu sa lijekovima obavezne uskladiti veleprodajne cijene svojih lijekova sa odredbama pravilnika. Agencija za lijekove već je objavila maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH, a danas tokom dana očekuje se da apoteke da dostave svoje prijedloge cijena.

Haber.ba” ističe da će prema infirmacijama Agencije za lijekove pojedini lijekovi biti jeftiniji i za 50% kakav je slučaj sa lijekom bikalutamid, koji se koristi pri liječenju karcinoma prostate čija će cijena sa 161,36 KM biti smanjena na  91,67 KM dok će lijek pramipeksol, koji se koristi pri liječenju Parkinsonove bolesti, sa  87,70 KM pasti na 27,60 KM.

Nove cijene lijekova Agencija će od 15. do 20. maja objaviti na svojoj web stranici.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh