BiH

AMERIČKA AMBASADORICA ZABRINUTA: Sa članovima VSTV-a razgovarala o korupciji i političkom uticaju na pravosuđe

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izrazila je veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim uticajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sistema u BiH, o čemu je također govorio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija na današnjem sastanku s američkom ambasadoricom.

Maureen Elizabeth Cormack - Slobodna-Bosna.ba

Advertisements

Kako je Cormack istakla, vlada SAD-a i Ambasada u BiH već 20 godina i duže pomažu pravosuđe u BiH jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh naše zemlje.

“Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje”, dodala je.

Ambasada SAD-a u BiH smatra da je na samom početku postignut značajan napredak u radu bh. pravosuđa, međutim, kada su se počeli nizati izazovi i problemi, ističe ambasadorica, taj je napredak usporio svoju dinamiku, piše “Slobodna Bosna“…

Cormack je izrazila nadu da će biti u mogućnosti zajednički raditi na postizanju cilja borbe protiv korupcije i političkog uticaja, kao i na ponovnoj izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Istakla je da je u više područja viđeno koliko je jak politički uticaj, tamo gdje ne bi trebao biti, a to su pravosuđe, ali i ekonomija, gdje politički uticaj nije imao pozitivnu ulogu.

Komentirajući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, kazala je da razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali ukazala je pažnju na to da je ovakve slučajeve potrebno dovesti do kraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Osvrnula se i na nedavnu posjetu kongresne delegacije SAD-a Bosni i Hercegovini, organiziranu u okviru posjete zemljama Balkana, čiji je domaćin bila Ambasada SAD-a. Delegacija je, kaže, otišla s veoma pozitivnim utiscima nakon što su se informirali o situaciji u BiH.

“Otišli su uvjereni da SAD i dalje treba ostati angažiran i na Balkanu i u BiH, jer za tim postoji potreba”, kazala je.

Predsjednik VSTV-a BiH Tegeltija naveo je teme o kojima je danas razgovarao s ambasadoricom Cormack, ističući prije svega, potrebu jačanja borbe protiv korupcije u BiH. Također su razgovarali o problemima koji su sistemskog karaktera u različitim sferama pravosudnog sistema, potrebi čuvanja nezavisnosti pravosudnog sistema te potrebi jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija.

“Bilo je riječi i o političkim pritiscima gdje se i ambasadorica ponudila i pitala nas na koji način može da nam pomogne”, dodao je, zahvalivši na podršci koju je SAD dao pravosuđu BiH od osnivanja VSTV-a kao ključne i regulatorne institucije u pravosdnom sistemu BiH.

Dodao je da smatra da VSTV i Ambasada SAD-a na identičan način vide potrebe jačanja pravosuđa u BiH kao jednog od triju stubova vlasti u BiH.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh