BiH

Vjenčanje u općini, na Havajima ili u dubinama Crvenog mora: Bračni par Maglić je imao sva tri!

Sudbonosno da deset metara ispod površine Crvenog mora izgovorili su Ena i Mirad Maglić.

Podvodno vjenčanje

Oboje se već godinama aktivno bave ronjenjem s bocama u Ronilačkom klubu Bosna iz Sarajeva, te su u oktobru 2015. godine nakon općinskog vjenčanja u Sarajevu planirali odlazak na odmor sa dvadesetak kolega iz kluba u Šarm El Šeik u Egiptu, što je bila jedna vrsta medenog mjeseca, piše “Coolstyle“…

“Spontano se rodila ideja da se vjenčamo pod vodom, kao spoj svega što volimo, jedno drugo te boravak pod vodom. Našu ideju prijatelji su odlično prihvatili te su pripreme mogle započeti”, prisjeća se Mirad.

Ekipa fotografa, također ronilaca Adi i Samir krenuli su sa njima, te su “izrežirali“ vjenčanje.

“Malo je poznato da vjenčanje može obaviti kapetan broda, a mi smo za “matičara“ odabrali kapetana našeg kluba Hrvoja Gavrančića. Svi sa posade broda su bili oduševljeni idejom i svi su bili dio cijele priče”, kazao je Mirad.

Njihovi podvodni vodiči pronašli su savršenu lokaciju za obavljanje čina vjenčanja, u blizini Ras Mohammeda. Pred početak vjenčanja, mladenci su se nakratko vratili na brod kako bi se odjenuli.

Kao što tradicija nalaže, mlada Ena, nosila je dugu bijelu haljinu i dugi veo, a mladoženja Mirad, obukao je bijelu košulju. Pod vodu su se vratili samo sa jednom bocom, što su smatrali simboličnim, dok je ustvari pravi razlog bio mladin stajling, uz koji se boca sa kisikom ne bi najbolje slagala.

Ronioci pod vodom koriste jednu vrstu znakovnog jezika što im omogućava da se sporazumiju.

“Uglavnom su to osnovne komande u ronjenju, ali za vjenčanje smo se morali malo bolje pripremiti, te smo izradili plastificirane kartice sa pitanjima matičara, ali to nisu bila uobičajena pitanja, već su bila prilagođena situaciji”, kaže Ena.

Sve je počelo sa natpisom na kartici “Okupili smo se ovdje pod vodom kako bi proslavili vjenčanje“.

“Potom je matičar pokazao karticu “Ako neko ima nešto protiv, neka kaže sada ili drži dah zauvijek“, a potom “Izvadite regulator i poljubite mladu“”, prisjeća se Ena Maglić.

Na pitanje matičara “Da li uzima mladu za podvodnu suprugu“, Mirad je pokazao karticu na kojoj je pisalo “Da“.

Ena sa smijehom dodaje da s obzirom da se sve odigravalo na dubini od 10 metara, jedini tačan odgovor je mogao biti “Da“.

“Kako smo mi poprilično iskusni ronioci, sam čin vjenčanja za nas je bio poseban, ali i tehnički ne pretjerano zahtjevan zaron. Međutim, za sve oni koji bi se odlučili na ovakav korak i zaronili prvi put, garantujemo da bi osjećaj bio nezaboravan. I s obzirom na to da ste pod vodom znatno lakši nego na površini, za neke bi to mogla biti lagana plovidba u bračne vode”, preporučuje Ena.

Kada su se vratili na brod čekala ih je torta, a druženje i proslavu vjenčanja nastavili su uvečer u lokalnom ronilačkom baru.

Ovaj par je po mnogočemu jedinstven, ne samo da su se vjenčali u općini i pod vodom, već su još jedno “Da“ izgovorili i na intimnijoj ceremoniji vjenčanja na Havajima.

“S obzirom na naše odluke da se vjenčamo više puta, na potpuno drugačijim mjestima naši prijatelji i rodbina su nas pitali “Je li dosta više?“. Ali ljubav je čudo a vjenčanja su tako zabavna”, kazala je Ena.

Ovaj mladi par mnogo je drugačiji od ostalih bh. parova, ne samo da su se vjenčali pod vodom, već su imali i tri vjenčanja, a danas su ponosni roditelji malene Ashe.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh