BiH

Više od 73.000 ljudi napustilo BiH i odreklo se bh. državljanstva

Do sada se 75. 000 stanovnika odreklo bh državljanstva, potvrđeno je u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Naime, Bosnu i Hercegovinu napuštaju cijele porodice kako bi se upisale u listu državljanja Njemačke, Austrije, Slovenije ali i drugih država. S  obzirom da BiH ima Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom to je razlog da ovaj broj nije čak i veći. Iz ministarstva civilnih poslova potvrđeno je da bi ovaj Sporazum uskoro mogao biti potpisan i sa Crnom Gorom.

“Od 1996. godine do kraja 2016. godine, bh. državljanstva su se odrekla 73.593 lica. Bio je jedan ciklus oko 2002. i 2003. godine, kada se godišnje odricalo više od osam, devet hiljada lica. Kasnije se taj broj smanjivao i on se od 2008. ustalio na cifri od približno 3.500 godišnje”, izjavio je Milan Zjajić, savjetnik u Ministarstvu civiljnih poslova BiH.

Zjajić je ovo obrazložio činjenicom da je veliki broj državljana nakon višegodišnjeg boravka u inostranstvu, stekao uslove za osvarivanje državljanstva. Dosta razloga se vezuje i za radno-pravni status, a u slučaju omladine od bh. državljanstva se dosta odustajalo i zbog studiranja u inostranstvu. Bilo je i banalnih slučajeva, ističe Zjajić da se građani odriču državljanstva jer moraju tražiti vize, a posao im nalaže česta putovanja.

Iako se za promjenu državljanstva plaća relativno visoka taksa, to nije prepreka za gubljenje suštinske veze sa svojom stvarnom domovinom za koju se iz godine u godinu odlučuje sve više Bosanaca i Hercegovaca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh