BiH

Aktivisti “Koalicije bez krzna” raširili veliki transparent u bojama zastave BiH

Predstavnice građanske inicijative “Koalicija bez krzna BiH” prenijele su poruku Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na četiri metra dugom transparentu u bojama državne zastave, tražeći podršku za postojeći zakon, životinje koje on štiti, kao i za ugled BiH.

Koalicija bez krzna BiH - Fena

Advertisements

Predstavnički dom PSBiH je, uprkos rezultatima provedene ankete i volji građana, hitnim postupkom usvojio prijedlog da se stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna odgodi sa 2018. na 2028. godinu. Sada se čeka odluka Doma naroda, a nedavno su održani i protesti ispred zgrade Parlamenta BiH kako bi se skrenula pažnja na ovu temu, piše “Fena”.

Zabrana uzgoja životinja radi krzna predviđena je Zakonom još iz 2009. godine. Izmjena tek nekoliko mjeseci prije stupanja na snagu predstavlja unazađivanje zakona bez realnog osnova, odnosno isključivo radi profiterskih interesa pojedinaca, a nauštrb životinja, volje građana i poštivanja donesenih zakona“, tvrde iz “Koalicije bez krzna BiH”.

U velikom broju evropskih država donesene su zabrane uzgoja radi krzna ili je uzgoj prestao zbog obaveze poštovanja strogih propisa iz ove oblasti, dok se u ostalima vode aktivne rasprave. Zabrana uzgoja je ove godine stupila na snagu i u susjednoj Hrvatskoj, u kojoj je je prije donošenja zabrane poslovao desetostruko veći broj uzgajivača nego je to slučaj u BiH. Uzgoj je zabranjen i u ostalim državama regije, Makedoniji, Sloveniji i Austriji, a u Srbiji zabrana stupa na snagu 2019. Kada bi BiH jedina u regiji i samoj Evropi izglasala odgađanje ove zabrane, to bi bio pravni presedan kakav se nigdje nije desio i koji bi zaista doveo u pitanje ugled države“, istaknuto je iz spomenute koalicije.

Podsjećaju da su istraživanja pokazala da je krznarska industrija štetna po okoliš, odgovorna je za zagađenje vode i tla te da predstavlja rasipanje resursa.

Predstavnici “Koalicije bez krzna BiH” apelovali su na Dom naroda PSBiH i sve nadležne institucije da ispoštuju donesene zakone, mišljenje građana, ekološka, etička i ostala načela na osnovu kojih je zabrana donesena i omoguće njeno stupanje na snagu 2018. godine kako je i predviđeno, saopćeno je iz ove građanske inicijative.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh