BiH

Ustavni sud BiH: “Sudovi često ne vode u dovoljnoj mjeri brigu o standardima prava na pravično suđenje”

“Sudovi i upravna tijela često, zbog različitih razloga, ne vode u dovoljnoj mjeri brigu o standardima prava na pravično suđenje iz člana II/3.(e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, ocjena je Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici Velikog vijeća, javlja Anadolu Agency (AA).

Ustavni sud BiH - Cin.ba

Advertisements

Uprkos mjerama koje se preduzimaju za rješavanje prekomjerne dužine sudskih postupaka, Ustavni sud smatra da je takvo prekomjerno trajanje sudskih postupaka posljedica sistemskih nedostataka u organiziranju pravosuđa i efektivnom ostvarivanju nadležnosti raznih nivoa javne vlasti u ovoj oblasti, zbog čega postoji sistemsko kršenje ovog prava pred redovnim sudovima.

Ustavni sud zaključuje da postoji i kršenje prava na djelotvoran pravni lijek iz člana 13. Evropske konvencije u vezi s pravom na suđenje u razumnom roku iz člana 6. stav 1. Evropske konvencije, budući da ne postoji djelotvoran pravni lijek kojim bi se apelantima, prije podnošenja apelacije Ustavnom sudu, omogućilo ubrzanje postupka koji je u toku ili obeštećenje zbog odugovlačenja koje se već desilo. Posljedica toga jeste i značajan broj apelacija upućenih Ustavnom sudu BiH u vezi s pravom na pravično suđenje, posebno u dijelu koji se odnosi na nedonošenje odluka u razumnom roku.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici razmatrao veći broj apelacija podnesenih po osnovu navodne povrede prava na pravično suđenje. U slučajevima u kojima je utvrdio povredu člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda zbog dužine trajanja postupka i povredu prava na djelotvoran pravni lijek iz člana 13. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi s pravom na pravično suđenje u razumnom roku iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u predmetima Ustavni sud Bosne i Hercegovine je: Na osnovu člana 74. stav 1. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine naložio nadležnim izvršnim organima da apelantima isplate iznos od po 1.000 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog nedonošenja odluke u razumnom roku, i to u roku od tri mjeseca od dostavljanja odluke, uz obavezu da nakon isteka ovog roka plate zakonsku zateznu kamatu na eventualno neisplaćeni iznos ili dio iznosa naknade određene ovim odlukama.

Na osnovu člana 72. stav (4) Pravila Ustavnog suda naložio: Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine da u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja odluka preduzme odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja sistemskog kršenja prava na suđenje u razumnom roku iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja kršenja prava na djelotvoran pravni lijek iz člana 13. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi s pravom na suđenje u razumnom roku iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u skladu sa ovom odlukom.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je naložio nadležnim vladama da, u skladu sa ovim odlukama, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja odluke, preduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja sistemskog kršenja prava na suđenje u razumnom roku iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja kršenja prava na djelotvoran pravni lijek iz člana 13. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u vezi s pravom na suđenje u razumnom roku iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, u skladu sa ovom odlukom.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je naložio predsjednicima nadležnih redovnih sudova da, u skladu sa odlukama, odmah preduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja sistemskog kršenja prava na suđenje u razumnom roku iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a na osnovu člana 62. stav (7) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i mjere za okončanje postupaka iz ovih odluka u skladu sa članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH je na osnovu člana 72. stav (5) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine naložio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, nadležnim vladama i predsjednicima nadležnih redovnih sudova da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja odluka obavijeste Ustavni sud Bosne i Hercegovine o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja odluka.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh