BiH

Šarović na sastanku EBRD-a: “BiH od prošle godine bilježi značajna ulaganja”

“Bosna i Hercegovina od prošle godine, od zemlje sa veoma niskom stopom iskorištenosti fondova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju”, istakao je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, govoreći kao guverner u ime Bosne i Hercegovine na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Kipru.

Mirko Šarović - Blogspot.com

Advertisements

Na skupu, na kojem učestvuje preko 70 ministara finansija i ekonomije iz cijelog svijeta, te 3.000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor FIPA-e Gordan Milinić, uspješno su prezentovali potencijale Bosne i Hercegovine i mogućnosti ulaganja, u sklopu posebno organizovane konferencije posvećene investicionim ulaganjima u BiH.

Šarović je naglasio da su „investicije EBRD-a u BiH prošle godine iznosile 200 milona eura, blizu rekordnim ulaganjima, a sličan nivo investicija BiH očekuje i u 2017. godini“.

“EBRD ima aktivno oko 60 projekata u Bosni i Hercegovini. Oni su u najvećoj mjeri usmjereni na infrastrukturu, lokalne zajednice, te mala i srednja preduzeća, koja su uz ove kreditne linije značajno poboljšala svoju konkurentnost i postigli standarde EU“, istakao je ministar, naglašavajući da je „Bosna i Hercegovina do sada bila zemlja sa malom stopom iskorištenosti fondova EBRD-a, a da je sada većina njih postala operativna“.

Značajna korist od ovih fondova takođe se pokazala u ulaganju u izgradnju koridora 5c, a 65 miliona eura uloženo je u potpunu rekonstrukciju dionice magistralnih puteva, koje su pretrpjele velike štete u poplavama u maju 2014. godine.

Takođe, stranim investitorima je ukazano na važnost ulaganja u energetski sektor, posebno zbog činjenice da je svega 38 procenata ovog potencijala trenutno iskorišteno. Tokom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicionog odbora EBRD-a, sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD finansirati u cilju povećanja i podrške investiranju u Bosni i Hercegovini.

Za sutra je planiran bilateralni sastanak ministra sa direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan Holgerom Muentom i potpisivanje sporazuma o konkretnim ulaganjima kroz dogovorene projekte, navodi se u saopštenju iz ureda ministra Šarovića.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh