BiH

Melisa Sijarčić: “Moje nerođeno dijete me je izliječilo”

Svjetska, ali i bh. javnost je oduševljena nevjerovatnom pričom goraždanke Melise Sijerčić kojoj je njen, tada još nerođeni sin, u šestom mjesecu trudnoće, nakon pet godina tišine, vratio sluh.

Melisa je u 25 godini života zbog lijeka “Gentamicina” izgubila sluh. Jedne večeri sasvim normalno je legla da spava, a kad se probudila, sve je bilo tiho i imalo je potpuno drugu dimenziju. Melisa je na iznenađenje svih izgubila sluh. Bezuspješno se godinama liječila na KC Sarajevo na odjelu ORL klinike, ali uprkos nadljudskim naporima doktorice Zehre Sarajlić, Melisa nije uspjela vratiti sluh.

Bez obzira na šok i nevjericu Melisa je uspjela nastaviti život normalnim tempom. Naučila je čitati sa usana. Vrlo brzo Melisa je na prijedlog dr. Sarajlić pristala da uradi operaciju uha koja joj je omogućila vještački zvuk koji se često kvario i izostajao, ali je Melisa ipak uspjevala razumjeti poruku pa se vratila na posao medicinske sestre kojeg je od tada obavljala bez poteškoća.

Nakon stupanja u brak ova prelijepa Goraždanka ostala je u drugom stanju. Kad je bila u 6. mjesecu trudnoće za vrijeme jutarnje kafe Melisa je svojim ušima čula zvik rušenja kuće koju je komšija namjeravao renovirati. Okrenuvši se u pravcu TV-a , Melisa je registrovala i zvuk TV-a iako nije imala u ušima pomoćni aparat.

Posjetivši dr. Sarajlić Melisi je saopštena vijest da joj se sluh vratio. “Moje nerođeno dijete me je izliječilo”, objavila je Melisa svoju priču na Facebook grupi “Klub trudnica i mama iz BiH”.

“Moj Gospodar mi je podario iskušenje i podario i olakšanje preko mog malenog dječaka. Danas čujem normalno, kao i vi drage mame, nema više robota i želim da vam kažem da svaka od nas treba i mora, najčvršće da vjeruje da je sve u životu moguće!!! Dova, molitva, čvrsta vjera, upornost, vjera u slučajnost, vjera u sreću, vjera u bilo šta što će vam dati snagu ali samo vjerujte i čuda će se desiti!”, poručila je svijetu Melisa koja u ovim danima uživa sa svojim sinčićem koji je bio sredstvo preko kojeg je Melisi vraćen sluh.

“Ukoliko majka u toku trudnoće doživi oštećenje nekih organa, poput srčanog udara, fetus preko posteljice šalje stem ćelije kako bi obnovio oštećenje”, posljednje je veliko otkriće do kojeg su došli Naučnici Medicinske škole Mount Sinai iz New York. “Ovaj fenomen je evolutivni mehanizam jer fetus pokušava sačuvati svoj život tako što štiti život majke”, pojasnila je voditeljica studije, dr. Hina Chaudhry.

Haber.ba” podsjeća da su i ranije vođena istraživanja o utjecaju trudnoće na zdravstveni sistem majke i ustanovljeno je da fetus može da proizvede ćelije koje majku štite i od raka dojke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh