BiH

Udruženje “TOR”: Federalno ministarstvo poljoprivrede donijelo “ludi ferman” – pravilnik o poticajima u proizvodnji

“Federalno ministarstvo poljoprivrede na čelu sa ministrom Šemsudinom Dedićem donijelo i objavilo “ludi ferman” – pravilnik o poticajima u proizvodnji 28.04.2017.godine u kome između ostalog planirao da u animalnoj proizvodnji ovce i koze proizvodi od prasadi iz uvoza”, saopšteno je iz Koordinacije poljoprivrednika FBiH i Federalnog udruženja poljoprivrednika “Tor”.

Dževad Kovač

Advertisements

“Nama poljoprivrednicima nije jasno kako ćemo ovu ministrovu inovaciju provesti u praksi jer ni NASA nije uspjela od praseta iz uvoza napraviti ovcu i kozu”, navodi Dževad Kovač, potpisani predsjednik Udruženja “Tor”.

Iz ovog udruženja ogorčeno su reagovali na  novi  pravilnik o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja u proizvodnji  ističući da resorni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić još uvijek “nije objavio isplate za 2016. godinu dugovanje iz 2014. godine stočarima čiji su zahtjevi bili od 500 do 5.000 KM, a sa druge strane isplatio je poticaje u vrijednosti od 14 miliona KM po rješenjima iz  2014-te iako su predmet istrage nadležnih institucija”.

U saopštenju Udruženja “Tor” poimenično su navedena i imena osoba kojima je ministar Dedić isplatio zaostala dugovanja optužujući ministra za netransparentno djelovanje.

Haber.ba” ističe da se u međuvremenu oglasio minstar Dedić koji tvrdi da je iz Ministarstva upućen ispravan tekst Pravilnika, te da je do greške došlo u Službenom listu BiH prilikom štampanja istog gdje je dopisan nepotreban dio – “od prasadi iz uvoza“. Federalni ministar je već upitio direktoru Službenog lista BiH Draganu Prusini danas hitan dopis u kojem traži hitnu korekciju ove greške.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh