BiH

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije podržala set zakona o akcizama

Sa četiri glasa “za” i pet glasova “protiv”, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržala set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je ranije predložilo Vijeće ministara BiH.

Advertisements

Haber.ba” podsjeća da je Dom naroda državnog parlamenta početkom aprila po hitnom postupku usvojio set zakona o akcizama dok bi principe predloženih zakona Predstavnički dom trebao razmatrati na sjednici zakazanoj za 10. maj.

“Prema predloženim izmjenama zakona u odnosu na postojeće stanje više bi se naplatilo akciza za 266.239.621 KM, putarine za 1.700.000 KM i PDV-a za 45 miliona KM”, izjavio je Ministar za finansije i trezor BiH Vjekoslav Bevanda je, obraćajući se članovima Komisije.

“Očekivani iznos ukupnog povećanja iznosi 313 miliona i procijenjeni iznos ukupno naplaćene akcize po ovim osnovama bi iznosio 813 miliona KM od ukupno naplaćenog iznosa. Treba naglasiti da je transfer novca namjenski, on ide na javna poduzeća oba entiteta. Za autoputeve bi se izdvojilo 314 miliona, od čega FBiH 185, RS-u 122, Brčko distriktu šest miliona, za puteve 78 miliona, od čega FBiH 46, RS-u 30 i Brčko Distriktu oko milion i po KM”, pojasnio je ministar Bevanda.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh