BiH

Slaven Kovačević: “HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona krije bosansku varijantu slučaja ‘Senader'”

“Prijedlog HDZ-ovog Izbornog zakona namijenjen je blokadi našeg puta ka EU”, izjavio je Slaven Kovačević, član stručnog tima “Kruga 99”, Asocijacije nezavisnih intelektualaca BiH prilikom nastupa na “N1”.

Advertisements

Osvrćući se na HDZ-ovo viđenje Izbornog zakona u BiH, Kovačević je istakao i da bi se u slučaju o otvaranju poglavlja 23 i 24 mogli javiti i prvi bosanski slučajevi ‘Sanaderi'”.

Haber.ba” podsjeća da je BiH prvi put pokušala dati sudski epilog u slučaju zloupotrebe položaja u slučaju Eronet gdje je jedan od suđenih bio i aktuelni član predsjedništva BiH, Dragan Čović. Iako je ovaj slučaj završio oslobađajuće, a Čović nagrađen sa predsjedničkim mandatom, nakon ovog sudskog procesa pokrenuto je nekoliko sudskih sporova protiv visokih dužnosnika u BiH koji su u vrijeme hapšenja uživali političke mandate (slučaj  Živka Budimira, nekadašnjeg predsjednika FBiH, slučaj hapšenja Jerka Ivankovića Lijanovića, ministra poljoprivrede u Vladi FBiH, ali i posljednji slučaj hapšenja visokog dužnosnika SDA, Amira Zukića). Bez obzira na krivične postupke, BiH još nije nikog zvanično osudila za zloupotrebu položaja, nesavjestan rad u službi ili zbog primanja mita i korupcije tako da, iako ima mnoštvo materijala, BiH još nije dobila svoj “slučaj Senader”.

Obrazlažući HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona, Kovačević tvrdi da se HDZ poziva na ideju kosocijacijske demokratije, koja je izmišljena u Holandiji, a koje se ta zemlja odrekla još davne 1967. godine jer je suština te demokratije bila u velikoj koaliciji da ako neko ima 30 posto stanovnika – ima pravo da učestvuje sa istim postotkom u državnoj vlasti.

“Oni ne mogu tražiti 33 posto vlasti, sa 15 posto stanovništva. To šteti nekome drugom. To je kontradiktorno”, pojasnio je Kovačević podsjetivši da je u BiH pristuna dvodomna struktura, a zadatak Doma naroda je da štiti vitalne nacionalne interese.

“HDZ-ov prijedlog je diskriminacija, a pozivam Wigemarka, Inzka i Moorea da reaguju na diskrimintatorne odredbe. Kako objasniti građanima Sarajeva da u Dom naroda iz Kantona Sarajevo niko ne ide. A u Kantonu Sarajevu živi više Hrvata, po popisu iz 2013. godine, nego u Čitluku, Neumu, Prozoru, Stocu, Grudama, Posušju, Širokom Brijegu. Mostar i Ljubuški imaju više. Kako iz Sarajeva nijedan Hrvat ne ide?”, izjavio je Kovačević napominjući da je metod hitne procedure donošenja Izbornog zakona izabran da bi se izvršio politički cilj ucjene po principu “uzmi ili ostavi”.

Kovačević je pozvao i probosanske stranke da uzmu u razmatranje i prijedlog Izbornog zakona kojeg je načinio “Krug 99”, a koji se sastoji od  primarnh izmijena Ustava BiH, jer nije usklađen sa EU tekovinama, Konvencijom o ljudskim pravima i odlukama suda u Strazburu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh