BiH

Građani neće plaćati 20 KM za postavljanje kućnih brojeva!

Stanovnici općine Ljubuški neće morati plaćati troškove postavljanja kućnih brojeva.

Kućni broj - Neum-bih.com

To je najnovija odluka općinske vlasti i, svakako, bit će pozdravljena od građana kojima je u današnjem vremenu svako administrativno rasterećenje važno i dobro dođe.

Advertisements

Odluku o izmjeni odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i parkova te označavanju objekata brojevima na području općine Ljubuški donijeli su općinski vijećnici, a glavna i jedina izmjena sadržana je u promjeni članka 7. koji sada glasi: “Troškovi označavanja objekata brojevima (nabava i postavljanje pločica s kućnim brojevima) padaju na teret proračuna općine Ljubuški”.

U prethodnoj odluci bilo je posve drukčije – naknadu od 20 KM plaćali su građani, vlasnici ili korisnici porodične kuće ili stambene zgrade. U slučaju kada se dodjela i postavljanje kućnog broja obavlja prema zahtjevu vlasnika ili korisnika stambenog objekta, koji je bio predviđen za označavanje, a nije označen zbog toga što nije izvršena uplata naknade, tada se visina naknade uvećava za 50 posto. Tako je stajalo u odluci usvojenoj otprije nešto više od godinu dana, međutim, sada to ne vrijedi.

“Željeli smo osloboditi građane troška i uputili smo uime Općine Ljubuški, odnosno preko općinskog načelnika, prijedlog Skupštini ZHK-a da donese izmjenu zakona tako da svaka općina odluči samostalno na koji način će se to finansirati, od vlasnika i korisnika ili iz svog budžeta.

Kantonalna Skupština i Vlada to su prihvatile i Općinsko vijeće Ljubuški je oslobodilo građane obveze plaćanja. Nabava i postavljanje kućnih brojeva stajat će oko 10 KM po komadu, što neće biti velika stavka u općinskom budžetu”, kaže Željko Perić, stručni saradnik za privredni razvoj u općini Ljubuški, piše “Vecernji“…

Perić dodaje kako su pločice s brojevima nabavljene i uskoro počinje njihovo postavljanje u urbanom dijelu grada i, za sada, u šest sela. Već se zna koji stambeni objekt ima koji broj, čeka se još samo da se pronađe i odredi izvođač posla. Što se tiče postavljanja ploča s nazivima i oznakama ulica, trgova i parkova, taj posao izvodi JP Parkovi iz Ljubuškog i pri samom je kraju, ostalo ih je svega nekoliko za postaviti.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh