BiH

Berton sa studentima AUBiH: “Ključ za promjene u BiH su mladi”

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Distrikt Brčko, Bruce G. Berton, održao je predavanje i razgovarao sa studentima Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBiH) o historijatu i funkciji OHR-a u BiH.

Bruce G. Berton - Oslobođenje

Predavanju su prisustvovali studenti Bachelor studija Prava i Međunarodnih odnosa i diplomatije. Studenti su najviše interesovanja iskazali za model funkcionisanja Ureda visokog predstavnika u BiH i donošenja odluka, te o budućem djelovanju OHR-a, piše “Oslobođenje“…

Advertisements

Zamjenik visokog predstavnika Bruce G. Berton upoznao je studente sa trenutnim aktivnostima OHR-a, te načinu funkcionisanja ove institucije. Gospodin Berton je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku razgovarati sa studentima AUBiH.

Impresioniralo me to što su studenti bili raspoloženi za razgovor, ali i što dobro poznaju aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regiji. Dobro je i to što sam osim razgovora o OHR-u imao priliku čuti i njihova mišljenja o svemu što se dešava u BiH”, naglasio je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH, Bruce G. Berton.

Osim OHR-a, razgovaralo se i o aktuelnim temama poput odlaska mladih, politike Evropske unije prema BiH, ali i dnevno-političkim problemima.

Najviše smo razgovarali o trenutnim dešavanjima u politici, o trenutnom partijskom sistemu koji ovdje postoji, pogotovo o tome kako promijeniti sistem. Ključni faktor za tu promjenu će biti upravo ovakvi studenti koji će odrasti, ostati u BiH i učestovati u promjenama”, dodao je Berton.

Gostovanje prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH kao predavača ustaljena je praksa koju provodi Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg svoja iskustva sa studentima dijele utjecajni zvaničnici, poduzetnici i ljudi iz javnog života.

Gospodin Bruce G. Berton funkciju prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH obavlja od septembra 2015. godine. Prije preuzimanja funkcije u BiH, Bruce G. Berton je obavljao funkciju zamjenika šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sofiji, Bugarska.

Diplomatsku službu započeo je 1987. godine, a obavljao je različite funkcije na više lokacija, uključujući i Karakas, Moskvu, Bermudska ostrva, Hong Kong, Rim, Mexico City, Frankfurt i Varšavu, a proveo je i pet godina u centrali State Departmenta u Washingtonu, DC.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh