BiH

Federalni zavod za statistiku: Iz mjeseca u mjesec bilježi se povećanje cijena proizvoda

Već 3 mjeseca se u BiH trgovci prešutno povećavaju cijene proizvoda.

Iz Federalnog zavoda za statistiku potvrđeno je da su cijene u martu ove godine za 2,3 posto više nego u decembru 2016.,  za 4,7 posto cijene su više nego u istom periodu prošle godine. Hrana je skuplja za 3,4 posto, prijevoz za 5,9, a režije za pola procenta. Zabrinjavajuća je činjenica da dok cijene osnovnih životnih namjernica rastu, prosječna plaća u ovoj zemlji već godinama ostaje ista. Isti je i procenat penzija dok je cijena režija znatno viša.

Advertisements

Haber.ba” podsjeća da je u decembru prošle godine prosječna plaća bila  861 KM, dok je u martu ove godine prosjećna plaća bila niža za 27 maraka (834 KM).

Iz Federalnog zavoda zastatistiku između ostalih  stižu i podaci  da je kilogram kafe u decembru koštao osam, a danas oko 11 KM, kilogram sira trapista bio je 11 KM, a prošlog mjeseca cijena mu je bila viša za 1,3 KM.

Ovakav rast cijene najteže pada najugroženijim kategorijama stanovništva u BiH među kojima se desecima godina nalazi sve veći broj penzionera koji izražavaju nevjericu da je voće i povrće doseglo visinu cijene mesa koje se za pola kilograma može naći za 5 KM (mljeveno) ili 6.90 KM (junetina sa kostima). Zapanjujuće je da se ono što se moglo kupiti za 20 KM danas procjenjuje na 50, ističu penzioneri.

I slatkiši su uveliko poskupili pa je kilogram čokolade ovog mjeseca skuplji za 1.50 KM i iznosi (16.50. KM).

I higijenski proizvodi su poskupjeli od 30 pf do 1,50 KM. U domaćinstvima se osim za hranu, pozamašne sume novca izdvajaju i za ogrijev što će već u ovim mjesecima predstavljati problem s obzirom da je ove godine ogrijevna sezona produžena.

Iako su cijene gootovo svih proizvoda u znatnom porastu iz Udruženja poljoprivrednika Federacije, zbog posljednjih iznenadnih sniježnih padavina, ističu da je moguće očekivati dodatna povećanja cijena voća i povrća jer su poljoprivrednici pretrpili značajnu štetu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh