BiH

Dragan Lukač: “Sigurnost u Federaciji BiH je na zadovoljavajućem nivou”

“U prvom kvartalu 2017.godine stanje sigurnosti u FBiH je na zadovoljavajućem nivou”, potvrdio je Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

U prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 16 posto manje kaznenih djela u odnosu na isti period u protekloj godini, a za 22% pao je i broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira, zaključeno je nakon sastanka kojeg je Lukač održao u Livnu sa predstavnicima ministarstava unutrašnjih poslova iz svih kantona u FBiH.

Advertisements

I uvođenje pooštrenih kaznenih mjera za saobraćajne prekršaje, već u prvim mjesecima ove godine rezultiralo je smanjenjem saobraćajnih nesreća, a za 5% zabilježen je i pad broja napada na službene osobe.

Lukač se osvrnuo i na brojne probleme sa kojima se policajci suočavaju u svom svakodnevnom radu posebno istaknuvši pad broja policijskih službenika zbog odlaska u penziju, ali i napuštanja službe zbog lošeg materijalnog stanja, kao i loša materijalno-tehničke opremljenosti nekih policijskih tijela.

Uprkos teškoj situaciji u BiH, Lukač je najavio ozbiljan pristup u borbi protiv svih oblika kriminala posebno protiv koruptivnih kaznenih djela za čije otkrivanje je, naglašava Lukač, potrebna i pomoć društvene zajednice, piše “Večernji“…

“Policija skupa s tužilaštvima ima zadatak otkriti i procesuirati izvršitelje takvih dijela, ali to nije dovoljno. Problem korupcije ne može se rješavati samo represivnim aparatom. Moramo insistirati na promjeni društvene svijesti kod ljudi, jer taj pristup kod većine građana je postao navika i najnormalnija pojava, odnosno stil življenja”, izjavio je Lukač nakon sastanka u Livnu.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh