BiH

Upriličena premijera filma o srebreničkom genocidu

U prepunoj sali sarajevskog Narodnog pozorišta održana je premijera dokumentarnog filma “Nacionalna geografija” bh režisera Harisa Pašovića.

Nezavisno od emocija i želja, Srebrenica je činjenica. Genocid je najveći zločin. To je zločin koji nas dovodi u pitanje kao ljudsku vrstu. Genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u BiH od 1992.-95. je najveći zločin u Evropi nakon holokausta. Srebrenica nije jedino mjesto gdje je genocid počinjen, ali je najveće stratište. Implikacije genocida su mnogostruke – antropološke i metafizičke prije svega, a tek onda pravne, političke i historijske“, obrazložio je ranije potrebu za kreiranje ovog filma, režiser Pašović.

Advertisements

Haber.ba” ističe da je Pašović sa svojom filmskom ekipom za potrebe snimanja ovog dokumentarnog filma snimio 90 lokacija na području dugom više od 100 km što je najsveobuhvatnija evidencija zločinačkih mjesta na području Srebrenice. Pašović je izražavao i posebnosti zločina u Srebrenici koji su vršeni u naseljenim mjestima, dvorištima privatnih kuća; često pored glavnih puteva; zatvaranja, mučenja i strijeljanja su se dešavala u osnovnim školama ili na poljoprivrednim dobrima, što je dokumentovano i u ovom filmu.

Podršku procesu nastanka Pašovićeve “Nacionalne geografije” pružio je i Institut za nestale osobe u BiH. “Haber.ba” podsjeća da je rad Međunarodne komisije za nestale osobe i upotreba DNK analize rezultirala pronalaskom više od 30.000 nestalih osoba u BiH od kojih je više od 7.000 srebreničkih Bošnjaka dok se još uvijek traga za 1.100 žrtava srebreničkog genocida.

Pašovićevoj promociji filma “Nacionalna geografija” prethodila je premijera kratkog dokumentarnog filma “Traganje”.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh