BiH

“Čiko, ne daj mom bratu pare, mama ih sve potroši na pivo”

Bosi, gladni, prljavi, pocijepane odjeće, s ispruženom rukom, djeca prosjaci hodaju Sarajevom i mole za siću. Sve ih je više. Nema pravila, prose po kiši, snijegu, a kada zasja sunce, i njima svane jer se barem ne smrzavaju. Ima ih koji, prodajući maramice, prividno zarađuju.

Prosjačenje - Avaz

Činjenica je da sav taj novac završava u džepovima njihovih “zaštitnika”, roditelja, starije braće ili ceribaša koji ih, pokazuju izvještaji UNICEF-a, prisiljavaju na prosjačenje. Ekipa “Avaza” provela je još jedno istraživanje o djeci prosjacima…

Advertisements

Bezbrižna igra

Uspjeli smo razgovarati s njima i njihovim roditeljima na Željezničkoj stanici u Sarajevu, u jednom ugostiteljskom objektu i na Ilidži.

Na Ilidži, fotoreporter “Avaza” objektivom je zabilježio fotografiju u kojoj je svedena sva priča o djeci prisiljenoj na prosjačenje. Ispred trošnih kućica u kojima vjerovatno provode noći, parkiran je automobil vrijednosti najmanje 15.000 KM…

U Velikoj aleji srećemo malog Davida. S bratom i majkom koja u naručju nosi bebu, gura kolica i od prolaznika traži novac.

– Imaš li pola marke – prilazi nam s osmijehom i ispruženom rukom.

– Imam, a koliko imaš godina?

Trči do majke koja ga gleda i čeka da “završi s nama”. Ona mu govori koliko ima godina, a on sav sretan prilazi ponovo i govori:

– Pet! Hoćeš li mi sad dati pola marke?

Prateći male prosjake, dolazimo pred onu trošnu kuću sa skupocjenim automobilom.

Umjesto bezbrižnog života i igre sa svojim vršnjacima, ova djeca prisiljena na prosjačenje ne znaju ni koliko imaju godina. Ne znaju kada su rođeni, vjerovatno ne znaju ni ko im je otac. Ali, zato su snalažljivi.

Djevojčica kod Željezničke stanice željela sladoled

Nešto dalje, također na Ilidži, srećemo dvojicu malih prosjaka. Stariji šuti, a mlađi nam prilazi i traži novac. Odjednom, onaj stariji ga udara, a nama se obraća riječima:

– Čiko, ne dajte mom bratu pare. On ih nosi mami, a ona sve potroši na pivo…

U drugoj situaciji, u jednom ugostiteljskom objektu, za sto prilazi mali Elvedin. Tako je rekao da mu je ime. Prodaje maramice.

– Koliko koštaju maramice – pitamo.

– Koliko platite – odgovara smijući se.

Ideš li u školu – naše je sljedeće pitanje.

– Ne idem. Šta ću u školi. Prodajem maramice, sve što zaradim nosim mami – odgovara i, na naše iznenađenje, zatraži cigaretu.

Kada smo mu odbili dati, malo se ljutnuo. Nakon 20 minuta sreli smo ga ispred istog kafića u društvu djevojčice približnih godina. Ona je čuvala kolica za bebe. Rekao nam je da mu je to sestra. A onda je iz obližnje prodavnice izašla mlađa žena s kesama u rukama i uputila se prema djeci. Obratila se dječaku ljutitim glasom:

“Zašto razgovaraš s njima, ako neće kupiti maramice, okreni se i idi”, galamila je na dječaka.

Vjerovatno mu je to majka.

Nemaju za hranu

Na Željezničkoj stanici srećemo dvije žene s četvero djece, od kojih najstarije nema više od šest godina. Čim su nas ugledali, prilaze nam tri djevojčice i traže da im damo po marku kako bi kupile sladoled. Novac im nismo dali, ali smo im sladoled kupili.

Zahvaljujući nam, jedna od žena reče da oni ne tjeraju djecu na prosjačenje, nego da nemaju za hranu pa su prinuđeni tražiti od prolaznika. Kažu da žive u Kaknju i Ilijašu.

“Ali, i tamo je bijeda, pa bolje nam je ovdje u Sarajevu”, odgovori jedna od njih.

Prosjaka je uvijek bilo i bit će, ali ova društvena anomalija, barem u našoj zemlji, iz dana u dan sve je izraženija…

Izloženi maltretiranju

Većina djece prosjaka svakodnevno trpi različite oblike nasilja, a najviše ih je izloženo fizičkom maltretiranju od roditelja ili drugih odraslih osoba ako ne zarade dovoljno novca, dok je nekoliko djece bilo primorano i na se*sualni odnos za novac.

“Između 70 i 80 posto djece niko nikad nije pokušao spriječiti da prose. Rezultati su pokazali da u BiH podjednako prose i djevojčice i dječaci, da se većina djece koja rade na ulici izjašnjavaju kao Romi te da njih između 30 i 40 posto nikada nije išlo u školu”, pokazalo je, između ostalog, istraživanje UNICEF-a o dječijem prosjačenju i drugim uličnim poslovima u četiri bh. grada koje je provedeno na uzorku od 372 djece prosjaka.

Navodi se i da je oko 40 posto anketirane djece odgovorilo da često ne pojedu ništa tokom 24 sata.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh