BiH

U ovoj maloj opštini u BiH prosječna plata je 1.142 KM

Najveću prosečnu platu – 1.142 KM prošle godine su imali građani Stanara najmlađe opštine u bh. entitetu Republici Srpskoj, dok su najmanje zarađivali stanovnici Kupresa – 404 KM.

Opština Stanari

Republički zavod za statistiku bh. entiteta RS je objavio publikaciju o prosječnim zaradama u kojoj je navedeno da je prosječna plata u bh. entitetu RS prošle godine iznosila 836 KM i da je porasla za 18 KM u odnosu na 2012. godinu, piše “Blic“…

Advertisements

Međutim od 64 opštine u bh. entitetu RS, u većini njih građani su zarađivali manje od prosjeka.

Najveće prosječne plate od oko 1.000 KM osim u Stanarima zabilježene su u Gacku – 1.010 KM i Ugljeviku 1.130 KM.

Platu veću od prosjeka prošle godine su zarađivali i građani Foče – 976 KM, te Banjalučani čija prosječena plata je iznosila 962 KM.

Oko 900 KM su bile prosječne plate u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru te Istočnom Novom Sarajevu gdje je prosječena plata u odnosu na 2012. povećana za 130 KM.

Pored mještana Kupresa koji su mjesečno zarađivali nešto malo više od minimalca, najlošije su bili plaćeni mještani Donjeg Žabara -567 KM i Jezera – 559 KM.

Osnovni razlog većih primanja u ovim opštinama su termoelektarne u kojima je zaposlena većina stanovništva.

Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista bh. entiteta RS “Swot” kaže da opštine koje imaju termoelektrane imaju mali broj stanovnika.

“Te opšine imaju kombinaciju velikog sistema koji donosi profit, a nemaju velike troškove”, navodi Todorović.

On dodaje da su u Banjaluci plate veće od prosjeka, jer je riječ o gradu sa najviše stanovnika i administrativnom i finansijskom centru.

“Interesantna je Foča koja nema veliki broj stanovnika, ali postaje postala regionalni i univerzitetski centar što sa sobom donosi pokretanje određenih djelatnosti”, navodi Todorović.

Što se tiče opština sa najmanjim zaradama one nemaju ni dovoljno stanovnika ni privrednih aktivnosti.

“Ove opštine nemaju preduzeća a i budžet od PDV-a koji se raspređuje na osnovu površine, broja učenika i broja stanovnika im je manji”, ističe Todorović.

On ističe da prosjek plata u bh. entitetu RS-u nije realan jer ga određuju visoke plate u administraciji i finansijskim oblastima.

“Kod nas su administrativni radnici više plaćeni od radnika u privredi za razliku od razvijenih zemalja gdje je situacija obrnuta”, naglašava Todorović.

Kada bi se računao prosjek zarada u proizvodnom sektoru on bi dodaje Todorović bio mnogo niži.

Troškovi veći od plata

Kada se uzmu troškovi života za prošlu godinu zaključak je da prosječni građani u bh. entitetu RS gdje god živjeli ne zarađuje dovoljno za život.

Podaci Saveza sindikata bh. entiteta RS pokazuju je za osnovne životne troškove četvoročlane porodice u decembru prošle godine trebalo 1.868 KM što su više od dvije prosječne plate u bh. entitetu RS.

Najviše novca 689 KM trebalo je za prehranu, zatom za stanovanje i komunalne usluge 578 KM.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh