BiH

Ćamil Duraković ponovo oduševio Bosance i Hercegovce!

Ćamil Duraković, bivši načelnik Općine Srebrenice, na svom je profilu na Facebooku objavio status koji je izazvao veliko oduševeljenje Bosanaca i Hercegovaca.

Ćamil Duraković - Anadolija

Mnogi od vas znaju da je Ćamil Duraković rođen kao Bošnjak. Država Bosna i Hercegovina je moja domovina! Znate i da me nije strah, da nisam ulizica, ne daj Bože izdajnik, i da nikada neću biti kvazi patriota na izraubanim stavovima. Znate i da ne mjerkam šta ću reći da bi “moji” kazali: ”Bravo Bošnjo, veliki si patriota, nek si im se nagovorio.” Ali sljedeće što ću tvrditi nije se mjerkalo nego je proizašlo iz srca, a znate kako je kad srcem pričate. A vrlina je pustiti srce da govori, neka ga svi čuju. Smatram da ova zemlja pripada nama, Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i ostalima, i to podjednako. Žao mi je, zaista žao, gorke sudbine Bošnjaka iz Višegrada, Srbina iz Kalesije i Hrvata iz Posavine, vjerujte. Mislim, nije pošteno da Dragan sa Baščaršije danas živi u Rogatici ili Milićima, a Bošnjak iz nekog Fočanskog sela misli da je rođeni Sarajlija, a nije. Nije pošteno, da je bradata fukara, koja nosi na sebi i u sebi samo miris alkohola i bijelog luka, ubila profesora Bošnjaka u Bijeljini. Ali zbog toga nisam ljut na dragog mi Dušana iz Bijeljine, nemam pravo ljutiti se na njega. Volio bih, vjerujte, da se u Zetri igra folklor u izvornoj srpskoj narodnoj nošnji, a da mi na to ne zviždimo. Volio bih da se u Živinicama igra folkor u hrvatskoj narodnoj nošnji a da mi Bošnjaci aplaudiramo dok nam dlanovi ne pocrvene i ne osjetimo kako trne. Isto tako bih volio da se nasred Banjaluke uči mevlud a da Srbi donesu kolače. Eto tako ja ovu našu Bosnu i Hercegovinu vidim, govori srce moje, a prsti evo napisaše. Može neko i da se naljuti, da mi doda bilo kakav nadimak, da me naziva svakakvim imenima, koja, tvrdim, meni ne pripadaju, ali tako bih ja to. Tako bih, da se mene pita, da se pita mog srca, da se pita svih srca svih državljana naše Bosne i Hercegovine, onih koji je osjećaju domovinom pa imaju pravo da ih se naziva njenim državljaninom.. Možemo se boriti protiv svega, protiv svakog, ali protiv srca je teško. Ni bitku protiv srca ne možemo dobiti, a kamoli rat. A u srcu je uvijek toplo, baš domovina. Baš Bosna i Hercegovina, prenosi “Infosvijet“.

Advertisements

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh