BiH

Frano Krišto, student koji je bacio kamen na Borjanu Krišto: “Sve je laž, nisam više mogao da izdržim!”

Dvadesetšestogodišnji student iz Livna Frano Krišto kaže da nema nikakvih političkih motiva u incidentu koji je imao s Borjanom Krišto, te da je to učinio u afektu zbog svega što proživljava on i omladina Livna.

Frano Krišto - Depo.ba

Ističe da je Krišto gađao s dva manja kamena, da je jedan ostao izvan dvorišta, a za drugi nije siguran je li uopšte i upao u dvorište u kojem je bila Borjana. Tvrdi da ju nijedan nije pogodio, te da mu nije ni bila namjera pogoditi je ili povrijediti. Dodaje da se tu nije radilo o četiri stijene, kako se navodi, nego o dva kamena i da mu je sada žao zbog načina na koji je reagovao.

Advertisements

Krištini roditelji hljeb zarađuju u Njemačkoj

“Otac je hrvatski branitelj, koga su godinama zavlačili za posao, te je bio prisiljen raditi u Hrvatskoj i Njemačkoj kako bi prehranio porodicu. Nakraju su za njim otišli majka i dva brata, a sestra i ja smo ostali radi školovanja i akademskih obaveza“, priča ovaj mladić za “Dnevni list“, koji je i sam trenutno nezaposlen i radi honorarne poslove…

Nije politički napad

Ističe da je laž da se radilo o političkom napadu.

“Nisam bio politički motivisan, to je notorna laž koju je izgovorila gospođa Borjana Krišto, ali budući da nas kao narod lažu posljednjih 25 godina, to me nimalo ne čudi. Ovaj nemili događaj u kome sam učestvovao je isključivo rezultat trenutka slabosti i afekta. Jednostavno više ne mogu trpjeti ovakvo stanje u svome voljenom Livnu. Iako mi je žao zbog načina na koji sam to napravio, budući da me roditelji nisu tako odgajali, imao sam najmanje 100.000 razloga da to napravim“, kaže mladi Livnjak.

Ističe da trenutno nije aktivan ni u jednoj stranci, kao i da je nekada bio u HDZ-u BiH, a sada ima člansku iskaznicu HDZ-a 1990.

Dodaje da s Borjanom Krišto nije u direktnom rodu, iako mu je njen suprug dr. Branko Krišto rođak s očeve strane.

Upitan boji li se kaznenog progona, Krišto kaže da se još više nego kaznenog, boji političkog progona, “budući da su u jednom trenutku ispred njegove kuće bili pripadnici Specijalne policije i nekoliko policijskih vozila, uključujući i tzv. “policijsku maricu”, a sve s ciljem da bi priveli osobu koja je bacila dva kamena iz revolta“.

Prema njegovim riječima naredba za njegovo privođenje i hapšenje došla je direktno od ministra unutarnjih poslova HBK-a Darinka Mihaljevića.

“Policijski službenici koji su me priveli imali su naredbu da razvale vrata moje porodične kuće, do čega srećom nije došlo“, objašnjava Krišto.

Bez perspektive

Prokomentarisao je i izjavu nakon incidenta, gdje Krišto kaže da je to osoba “koja se ničim ne bavi“.

“Poštovana gospođo Krišto, sjetite se mladića koji vas je prije desetak godina posluživao na terasi hotela Park, kojeg ste i pohvalili kolegicama radi usluge, taj šesnaestogodišnjak sam bio ja. Također 9. 5. 2017. bit će tačno jedanaest godina kako radim kao radnik u ugostiteljstvu, a radio sam u više navrata u Njemačkoj, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u kojoj nemam ni dana radnog staža“, kaže ovaj mladić.

Ističe da livanjska omladina nema perspektivu, i da je jedini izbor koji imaju, ukoliko nisu pripadnici političke elite, otići zarađivati hljeb izvan Livna kojeg toliko vole.

I lično sam učestvovao u radu livanjske omladine budući da sam bio aktivni član Livanjske franjevačke omladine, a nakraju i predsjednik iste. Svi su ogorčeni i razočarani ovakvim stanjem i netransparentnim zapošljavanjem“, poručio je Frano Krišto.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh