BiH

AMERIČKI ZVANIČNIK HOYT YEE: “Nemam vremena da se sastajem sa Dodikom”

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Hoyt Brian Yee se u BiH sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, dok premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović nije bila u mogućnosti da se sretne s njim.

Hoyt Brian Yee - Fokus.ba

“Nova američka administracija predsjednika Donalda Trumpa je i dalje jako posvećena partnerstvu sa Evropom i bliskoj saradnji sa evropskim partnerima. I dalje čvrsto vjerujemo u važnost stabilnosti, prosperiteta u Evropi, uključujući Zapadni Balkan i samim tim Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je za “Oslobođenje” zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Hoyt Brian Yee.

Hoyt je prvi put posjetio BiH nakon dolaska Trumpove administracije, a istakao je kako je nova administracija jako zainteresovana da ojača partnerstvo, saveze koje ima, i NATO savez, ali i da drži odgovornim zemlje koje ne poštuju međunarodne zakone i teritorijalni integritet drugih.

“I zato ste i mogli vidjeti da SAD nastavljaju podržavati zajednicu sa evropskim saveznicima, kao i sankcije protiv Rusije, sve dok se Rusija ne bude ponašala u skladu sa obavezama prema dogovoru iz Minska. I jako smo zainteresirani za promoviranje prosperiteta, zaposlenja, ekonomskog rasta koji će pomoći i Amerikancima i Evropljanima. Ukratko, nova administracija nastavlja politiku i pristup Evropi kao partneru, kao izvoru ekonomskog rasta i prosperiteta za SAD i za ljude sa ove strane Atlantika”, kazao je Hoyt Yee.

Hoyt Yee se u BiH sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, dok premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović nije bila u mogućnosti da se sretne s njim.

“Razmijenili smo stavove o situaciji u zemlji, napretku reformi, kako SAD mogu nastaviti podržavati BiH i njena nastojanja da ispuni svoje ciljeve da postane članicom EU i NATO-a. Razgovarali smo također o vremenu koje je pred nama do izbora 2018. i našim nadanjima za dodatni napredak po pitanju reformi prije nego se krene u izbore”, naveo je.

Upitan da li će se susresti s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom, Hoyt Yee je rekao da je “ograničen s vremenom” i neće imati više sastanaka sa političkim liderima.

“Kao što znate, ambasadorica i ja smo naravno spremni i voljeli bismo se sastati sa svim liderima iz BiH koji žele iskreno imati konstruktivan i otvoren odnos i iskreno partnerstvo sa nama na osnovu transparentnosti i dobre volje. Mi taj odnos imamo sa mnogim liderima u BiH, a nadamo se da će se njihov broj povećati”, rekao je Hoyt Yee.

Komentarišući telefonski razgovor s Dodikom koji je prethodio njegovom stavljanju na američku crnu listu, Hoyt Yee kaže da su on i ambasadorica Cormack istu poruku prenosili mjesecima ne samo u bh. entitetu RS nego i u Federaciji.

“Ja bih dodao, sličnu poruku šaljemo i regionu. Jako smo posvećeni stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. Posvećeni smo uspjehu Bosne i Hercegovine i potpunoj provedbi i poštivanju Dejtonskog sporazuma i jačanju vladavine zakona i prosperiteta u BiH. Mi insistiramo da naši partneri poštuju zakon, Ustav BiH, očekujemo da ispunjavaju svoje obaveze prema nama, prema međunarodnoj zajednici, a prije svega prema građanima ove zemlje.

Čvrsto vjerujemo da institucije BiH – uključujući Ustavni sud – treba poštovati. Dakle, ukoliko se institucije koje su dio Ustava BiH ne poštuju, ako se odluke Ustavnog suda ne poštuju, ljudi koji su odgovorni za to trebaju odgovarati. SAD u potpunosti podržavaju nastojanja institucija BiH da provode zakone, ali i da drže odgovornim one koji krše zakone i odluke Ustavnog suda. I mi ćemo podržavati bh. institucije da traže odgovornost bh. lidera. Nažalost, to nije samo pitanje ovdje, u Bosni i Hercegovini, nego u cijelom regionu.

Vidimo nestabilnost, nedostatak vladavine zakona, da nema ekonomskog rasta, visoku stopu nezaposlenosti. Vidimo vezu između tih pojava i visoke stope korupcije. I lidere i druge osobe koje ne odgovaraju za to. Sve to vidimo i za nas je važna uloga međunarodne zajednice, posebno u BiH, gdje smo mi i drugi predstavnici međunarodne zajednice garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je, između ostalog, za “Oslobođenje” Brian Hoyt Yee…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh