ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Zbog nevakcinisanja djece FBiH prijeti pojava dječije paralize

U BiH je veoma mali procenat vakcinisane djece, potvrđuju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH. Samo na području Federacije vakcinisano je 70% od predviđenih 90-95% djece što nije dovoljno, saglasni su doktori.

Vakcinacija djece - Blogspot.com

Iz Zavoda za javno zdravstvo za “N1” je potvrđeno da zbog izostanka imunizacije velikom broju djece u ovoj zemlji prijeti dječija paraliza čiju pojavu je lako spriječiti samo vakcinacijom koju, pojedini roditelji samovoljno izbjegavaju dovodeći u opasnost svoje, ali i ostalu djecu koja ih okružuju…

Zdravstveni radnici upozoravaju da je broj vakcinisane djece u konstantnom padu i da se ne smije dozvoliti da se BiH dogodi prošlogodišnji slučaj iz Rumunije gdje je zbog izostanka imunizacije nekoliko hiljada ljudi oboljelo od malih boginja, a 17 ih je preminulo zbog ove zarazne bolesti.

Postavlja se pitanje, ko će odgovarati u slučaju pojave ovih oboljenja na našim prostorima čije posljedice mogu biti kobne. U BiH, uprkos postojanja zakonski predviđenih kazni za roditelje/staratelje, ista nikad nikom nije izrečena. Bh. zdravstvena zajednica edukacijom i partnerskim odnosom na relaciji roditelj – pedijatar namjerava prevenirati pojavu zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinom u prvim godinama života. Iako bezazlena vakcinacija brine mnoge roditelje koji su, zbog priča o slučajevima negativnih posljedica vakcinacije, u razmišljanjima da li vakcinisati dijete ili ne.

Haber.ba” podsjeća na naša nedavna pisanja o ovoj temi u kojima smo obavještavali da je u FBiH propisana novčana kazna od 100 do 2.000 KM ukoliko roditelj odbija vakcinisati dijete zbog čega se povećava broj oboljenja za koja se smatralo da su još prošlog vijeka iskorjenjena.

 

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh