ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Sarajevo 2024. godine namjerava biti Evropska prijestolnice kulture

Glavni grad BiH, Sarajevo, pretenduje da postane evropska prijestolnica kulture. Takva šansa ovom gradu mogla bi se pružiti tek 2024. godine.

Ukoliko kantonalne vlasti tu laskavu titulu namjeravaju obezbijediti Sarajevu,  već ovih dana trebali bi poslati aplikaciju. Za ovaj posao trebalo bi u potpunosti uskladiti kulturne politike Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo kako bi se bollje uvezale tamošnje institucije kulture i pokrenuli zajednički projekti.

Iz Ministarstva kulture KS ranije je potvrđivano da se aktivno radi na izradi  strategije kulturne politike 2018. – 2028. u čemu svakako treba učestvovati i Grad Sarajevo čije Gradsko vijeće bi najkasnije do desetog mjeseca ove godine trebalo usvojiti plan razvoja kultire za vrijeme trajanja spomenute strategije.

Evropski glavni grad kulture je titula koja se još od 1985. godine dodjeljuje barem jednom evropskom gradu kojeg Evropska unija odredi na period od jedne godine. Tokom te godine izabranom gradu/gradovima se pruža prilika da svoju kulturno-historijsku baštinu i znamenitosti iskoriste u turističke svrhe i predstave se u najboljem mogućem svjetlu. To je prilika i za organizaciju brojnih kulturno-umjetničkih manifestacija sa međunarodnim učešćem zbog čega se očekuje napredak i lokalne zajednice u kojij se održava navedeni događaj. Neki od dosadašnjih evropskih gradova kulture su: Avignon (Francuska), Bergen (Norveška), Bologna (Italija), Bruges (Belgija, Salamanca (Španija), Graz (Austrija), Maseille (Francuska), Košice (Slovačka) i td, podjesća “Haber.ba“…

Ove godine laskava titula Evropskog grada kulture pripala je gradu Aarhus (Danska) i gradu Paphos (Cipar). 2018. .godine evropske prijestolnice kulture će biti Leeuwarden (Holandija) i malteška Valleta; 2019. godine grad Matera iz Italije i Plovdiv iz Bugarske a 2020. godine hrvatski grad Rijeka i irski grad Galway.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh