BiH

Podjela grantova u BiH: Ko će kome ako neće svoj svome

Gotovo da je svakodnevica u BiH postala činjenica da se prilikom dodjele novčanih sredstava (grantova) od strane institucija vlasti u BiH, iste dijele po principu ko će kome ako neće svoj svome.

U ovoj zemlji normalno je da se projektima od državnog značaja dodjeljuju neznatne cifre u odnosu na one basloslovne koje se znaju naći kao poklon vlasti nekim lokalnim udruženjima koje imaju nepoznat segment djelovanja. Takva situacija najbolje je vidljiva iz rezultata prošlogodišnje donacije Vijeća minstara BiH koje je namjeravalo pomoći pojedince i udruženja za realizaciju aktivnosti od državnog značaja.

Simptomatično je da se gotovo na dnu ljestvice za dodjelu grantova nalazi jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regiji, Sarajevo film festival zahvaljujući kojem BiH posjeti na hiljade turista, ali i značajnih filmskih radnika holiwudskog renomea. Ovaj festival je prošle godine za realizaciju svojih aktivnosti od Vijeća ministara BiH dobio tek 20.000 KM nasuprot livanjskog Udruženja građana “Hrvatska žena” kojem je na ime očuvanja kulturno-historijske baštine dodjeljeno čak 100.000 KM, piše “Haber.ba“…

U vrijeme izumiranja starih zanata i zatvaranja brojnih institucija kulture od državnog značaja, poklanjanje 100.000 KM nekom lokalnom udruženju je u najmanju ruku smješno. Nije u slučaju da se pare dodjeljuju srodnicima visokopozicioniranih funkcionera kakav je slučaj sa navedenim livanjskim udruženjem čija predsjednica je, tvrdi “Klix”, u najbližem srodstvu sa Borjanom Krišto , zamjenicom predsjednika HDZ-a BiH i zamjenicom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U konstalaciji postojećeg stanja gotovo nevjerovatno zvuči činjenica da je Vijeće ministara BiH sumu od 450.000 KM dodijelilo  Zemaljskom muzeju BiH koje je do jučer bilo pred zatvaranjem.

Problem raspodjele sredstava ogleda se i na drugim nivoima vlasti, federalnim pa i kantonalnim gdje se ustaljenom praksom smatra podjela po principu čiji je resorni ministar njegovim istomišljenicima i do 5 puta više nego li voditeljima znatno kvalitetnijih i značajnijih projekata koji su “nekog drugog”.

Uskoro se očekuje raspisivanje konkursa za raspodjela sredstava pojedincima i udruženjima za realizaciju projekata u 2017. godini. Pitanje je: Hoće li i ovog puta biti “Ko jamio jamio”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh