ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Kanton Sarajevo: Uvodi se eksterna provjera učenika 3. i 6. razreda, na času historije detaljnije izučavanje perioda 1992. – 1995., a u aprilu proljetni raspust

Vlada Kantona Sarajevo u Skupštinsku proceduru već je uputila prijedloge Zakona o osnovnom, te prijedlog Zakona o srednjem obrazovanju.

Usvajanjem ovih zakona, a nakon prvosnažnih presuda Suda u Haagu i drugim sudovima koji tretiraju ratni period Bosne i Hercegovine, opsadu Sarajeva kao i genocid u Srebrenici, nastavni programi će sadržavati i ovaj dio bh. historije dok će na početku i na kraju školske godine obavezno biti intonirana himna Bosne i Hercegovine i podignuta državna zastava.

Usvajanjem navedenih zakona u obrazovnom sistemu u ovom kantonu jasno će se odrediti i školska područja kojima će se definisati koju osnovnu školu dijete može upisati u zavisnosti od mjesta stanovanja. Ostavljena je i mogućnost da dijete pohađa školu van svog područja, ali  za to će trebati posebno odobrenje kantonalnog ministarstva obrazovanja.

Sa ciljem ocjene kvalitete nastave i njenog daljeg unapređenja u trećem i šestom razredu osnovne škole uvodi se obavezna eksterna provjera znanja sa čime će se kvalitetnije pristupiti kasnijoj pripremi i polaganju eksterne mature.

Ovim zakonom u Kantonu Sarajevo kvalitetan nastavni proces pružiće se i djeci sa poteškoćama u razvoju, ali i posebno nadarenim učenicima kojima će biti omogućen poseban tretman u smislu veće prohodnosti i usmjeravanja nadarenih učenika.

U području koje reguliše obrazovni proces u srednjim školama regulisana je i upisna politika u srednje škole u KS a posebna pažnja posvetila se i prilagođavanju nastavnog procesa tržištu rada. Ukoliko se usvoje navedeni Zakoni učenicima koji završavaju osnovnu školu biće dostupan online upis u srednju školu prilikom čega će učenik istodobno moći aplicirati u tri škole ( A, B i C izbor). Na ovaj način svaki učenik će imati uvid koji je to njegov najbolji izbor za nastavak odgojnoobrazovnog procesa. U srednjim školama učenici će izborne predmete birati već u prvom razredu dok će u gimnazijama posebna pažnja biti usmjerena na oblast informatike i njenu primjenjenu praksu, piše “Haber.ba“…

Predah od školskih aktivnosti pored zimskog i ljetnog raspusta učenici će imati i za vrijeme proljeća u okviru proljetnog raspista koji će trajati prvih 5 radnih dana u mjesecu aprilu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh