ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

SSS BiH: U BiH ove godine 1.maj, Međunarodni praznik rada, u znaku protesta

U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH.

Dom sindikata - Blogspot

Na današnjoj sjednici SSS BiH  poručeno je  da Predloženi zakoni o doprinosima i porezima, te oni o štrajku i mirnom rješavanju sporova predstavljaju završni udarac Vlade Federacije BIH na prava radnika.

Sindikti poručuju da je nepoštivanje zaključaka Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH, prvenstveno onih koji su u vezi sa proširenjem Općeg kolektivnog ugovora, te “nepoštivanje rokova da se ispregovaraju i potpišu svi kolektivni ugovori, van svake tolerancije te da na ovakav način država pokazuje maćehinski odnos prema radnicima u ovoj zemlji”.

Navedeni razlozi rezultirali su zaključkom da se ove godine praznik rada , 1.maj u BiH obilježi protestom. Sindikati poručuju: “To je najmanje što se može učiniti kada se u Federaciji očekuje donošenja zakona kojima će se potpuno derogirati i ukinuti radnička prava i legalizovati proces nepoštivanja sindikata kao ravnopravnog socijalnog partnera”, saopšteno je SSS BiH.

Na sjednici sindikata osuđen je odnos Vlade FBiH prema granskim sindikatima, s kojima do sada nisu potpisani kolektivni ugovori.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh