ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Frizerka iz Laktaša dobila otkaz zbog nevjerovatnog razloga

Frizerka Daliborka M. (38) iz Laktaša tvrdi da je dobila otkaz jer je zbog operacije morala na bolovanje, a gazdaricu je prijavila inspekciji rada.

Frizerka - Alo.rs

Ova majka dvoje maloljetne djece kaže da je bila zaposlena u muškom frizerskom salonu “Ljilja” u Dervišima duže od godinu, a otkaz koji je, kako ističe, uslijedio zbog bolesti, za cijelu porodicu je veliki šok, piše “Glas Srpske“…

Dodaje da je u decembru lani bila podvrgnuta biopsiji nakon čega joj je rečeno da miruje najmanje pet dana, ali želeći da se pokaže kao dobar radnik, na posao se vratila nakon dva dana.

“Time sam sebi napravila zdravstveni problem i doktori su mi rekli da moram što prije na operaciju. Kada sam gazdarici saopštila termin operacije i da ću morati na bolovanje dvije-tri sedmice, rekla mi je da je to previše da odsustvujem sa posla i da ona to ne može plaćati”, kaže Daliborka.

Dodaje da joj je gazdarica rekla da se morala najprije konsultovati s njom u vezi sa terminom operacije, pa tek onda sa doktorima, jer tako, navodno, rade oni kojima je stalo do posla.

“O operaciji smo razgovarale u petak, a u subotu sam došla na posao jer sam zahvat trebala da obavim u srijedu. Međutim, po završetku radnog vremena gazdarica me pozvala i rekla da mi daje otkaz i da više ne dolazim”, žali se Daliborka.

Novi šok uslijedio je dva dana nakon operacije kada je njen muž otišao da ovjeri knjižicu, ali mu je saopšteno da njegova supruga nema zdravstveno osiguranje.

“Mislila sam da će ispoštovati moje pravo na bolovanje i bar dio godišnjeg odmora. Iako sam radila u subotu, rekli su mi da sam otkaz dobila u petak i da sam tada odjavljena. Jutros sam dobila rješenje o sporazumnom raskidu ugovora na kom se nalazi moj potpis, a taj papir nikada nisam potpisala”, tvrdi ova frizerka koja je juče svoju bivšu gazdaricu prijavila inspekciji rada, a slučaj će prijaviti i policiji zbog falsifikovanja potpisa.

Ona ističe da se odmah po zapošljavanju u frizerskom salonu “Ljilja” susrela sa kršenjem radničkih prava.

“Kod njih sam počela da radim u januaru prošle godine i sve do avgusta sam radila na crno, bez prijave. Tada su me prijavili i potpisala sam ugovor na neodređeno sa minimalnom platom koja je uplaćivana na račun, a ostatak sam dobijala “na ruke””, priča Daliborka M.

Ni sa drugim poslodavcima nije imala lijepa iskustva.

“Dobila sam otkaz u trudnoći iako sam za tadašnjeg poslodavca radila pet i po godina. Jedan poslodavac mi je ostao dužan šest plata, a radila sam i bez prijave. Stalo mi je do posla i uvijek sam se hvatala za slamku i radila u svakakvim uslovima zbog djece i kredita”, kaže ona.

Vlasnica salona “Ljilja” Ljiljana Malešević kaže da sve što je njena bivša radnica rekla nije tačno, naglasivši da njen potpis nije falsifikovala.

“Ne znam odakle mi potpis na rješenju ako ga nije potpisala, to što ona priča nije istina. Bila sam u početku zadovoljna njenim radom, ali više nisam. Gdje god je radila, pravila je probleme, nemam više šta da pričam”, kratko je rekla Malešević.

Predsjednica Saveza sindikata (bh. entiteta) RS Ranka Mišić kaže da poslodavci svakodnevno krše radnička prava počevši od obračuna iznosa plate, uplate doprinosa i slično.

“Kršenja radničkih prava do sada su bila uglavnom u realnom sektoru, ali sada se dešavaju i u javnom što je vrlo zabrinjavajuće. U preduzećima gdje radnici nemaju formiran sindikat mnogo je više problema i manje su šanse da se ti problemi riješe jer značajan broj kršenja prava zastari”, kaže Mišićeva.

Trudnice

Ranka Mišić kaže da žene imaju ozbiljne probleme u primjeni radničkih prava i da se susreću sa velikim problemima, naročito mlade žene koje ostanu u drugom stanju.

“Često se dešava da poslodavac, kad sazna da je radnica trudna i kada najavi da će ići na porodiljsko, pripremi uslove za njen otkaz, pa čak i kada budu prijavljene na neodređeno. Zakon o radu je takav da je sada moguće pronaći hiljadu razloga da radnica dobije otkaz bez ikakvih posljedica za poslodavca”, rekla je Mišićeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh