BiH

3. aprila 2017. počinje testiranje znanja, vještina i kompetencija učenika prvih razreda srednjih škola u BiH

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH 3. aprila realiziraće probno istraživanje znanja, vještina i kompetencija učenika prvih razreda srednjih škola u Bosni i Hercegovini (PISA 2018.)

Učenici - RTV TK

Ovo istraživanje provodiće se na uzorku od 80 srednjih škola širom BiH i pokrivaće 4.000 učenika.

Riječ je o projektu koji je međunarodnog karaktera i ima za cilj da evidentira  znanja i vještina učenika iz tri oblasti (čitalačka, matematička i pismenost iz prirodnih nauka) te da na taj način provjeri evaluaciju obrazovnog sistema u našoj zemlji. Nakon utvrđenih rezulata testiranja isti će biti ustupljeni OECD –u koji prati evaluaciju obrazovnog sistema u 82 države svijeta. Na ovaj način po prvi put Bosna i Hercegovina će imati relevantne podatke o kompetentnosti i vještinama dijela učesnika obrazovnog sistema.

Zanimljivo je da će dobijeni podaci učeničkih postignuća biti međunarodno usporedivi sa podacima ostalih učesnika projekta među kojima se nalaze i ostale zemlje rediona. Na osnovu utvrđenih rezultata biće jasno vidljiv stvarni  kvalitet obrazovnog sistema ove zemlje. Učenici će biti provjereni u pogledu primjene znanja i vještina u svom stvarnom životu.

Haber.ba” podjeća da BiH učešćem u projektu PISA namjerava unaprijediti kvalitet obrazovanja u ovoj zemlji. Provjera znanja zakazana za 3. april je probnog karaktera dok se implementacija glavnog istraživanja namjerava provesti naredne, 2018. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh