ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

U gradskoj jezgri Nevesinja nema ni jednog Hrvata i Bošnjaka

Iako je povratak na prijeratna ognjišta pravo zagarantovano Ustavom BiH, u ovoj zemlji postoje mjesta gdje je, suprotno prijeratnoj strukturi stanovništva, danas sastav jednonacionalni.

Nevesinje, BiH -Twitter

Takav je slučaj sa urbanom zonom Nevesinja gdje su Bošnjaci nekada činili natpolovičnu većinu.

Nešto je drugačija slika u selima oko ovog lijepog gradića u kojima su se nastanila svega 2 Hrvata i oko 100-ak Bošnjaka. Osim bogomolja, ovi ljudi nemaju ništa što bi im ulijevalo nadu u bolji život u njihovom mjestu. Niko nije zaposlen stoga je i za očekivati da nemaju svoje predstavnike u općinskoj vlasti.

U ovom gradu obnovljena je Čučkova džamija dok je Careva u fazi izgradnje a oko Katoličke crkve postavljene su skele za obnovu fasade. Ovi vjerski objekti ožive jedino za vrijeme praznika.

Prograni Bošnjaci i Hrvati utočište su pronašli u Mostaru, Međugorju, Stocu, Čapljini i Sarajevu. Veliki broj Bošnjaka (oko 800) prijavilo je povratak, ali ipak ne žive u Nevesinju nego povremeno dolaze.

I načelnik ove opštine na istoku Hercegovine svjestan je da je održivi povratak u ovo mjesto ipak neodrživ. A kako i bi kad je ratne 1992.god. na ovom području ubijeno 305 Bošnjaka i 12 Hrvata, a do danas se traga za još 127 osoba među kojima je i veliki broj djece.

Haber.ba” podsjeća da je za ove zločine  osuđen samo Krsto Savić, bivši načelnik CJB Trebinje i to samo zbog progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja Nevesinja, Bileće, Gacka i Kalinovika, a Sud BiH obustavio je krivični postupak  protiv Milka Mučibabića, bivšeg pripadnika Stanice javne bezbjednosti Nevesinje, nakon što je Mučibabića zadesila prirodna smrt.

Okupljeni u Udruženje povratkom za BiH, nevesinjski Bošnjaci čuvaju spomen na stravične zločine ovog područja. U selu Kljuna pokrenuli su projekat izgradnje spomen-obilježja žrtvama iz područja Nevesinja, a od 2012. godine svakog juna organiziraju marš pod nazivom “Put spasa” na relaciji Sopilja (Nevesinje) – Svinjarina (Podveležje), u znak sjećanja na egzodus nevesinjskih Bošnjaka i Hrvata 1992. godine.

Dvadeset pet godina nakon rata Nevesinje je među najsiromašnijim općinama u BiH i ostalo je bez Bošnjaka i Hrvata, a rukovodstvo općine se plaši da će se i Srbi uskoro početi iseljavati, jer, kaže, proizvodnje skoro da i nema , a ni investicija osim pukih obećanja u bolje sutra koji se redovno slušaju pred izbore.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh