ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Drugačija priča iz Mostara: Šta Andrej kaže o džamiji, a Džana o crkvi…

Sa djevojčicama koje pohađaju islamsku vjeronauku u posjeti mostarskim bogomoljama bio je i osmogodišnji Andrej, koji pohađa pravoslavnu vjeronauku, ali i njegova vršnjakinja Pia, koja uopšte ne ide na vjersku nastavu.

Posjeta Bomoljama - Al Jazeera

Učenici mostarske Šeste osnovne škole zajednički obilaze bogomolje kako bi učili o suživotu i religijama svojih drugova.

“Posjeta crkvama i džamiji naučila me da nas naše razlike ne trebaju da razdvajaju, već trebaju da nas spajaju. Naučila sam da se svi trebamo družiti i igrati zajedno”, kazala je 11-godišnja Džana nakon posjete pravoslavnoj i katoličkoj crkvi, te džamiji u Mostaru, piše “Al Jazeera“…

Riječi učenice Šeste osnovne škole iz Mostara dobijaju na težini kad se uzme u obzir da je njen grad više od 20 godina od okončanja rata u Bosni i Hercegovini simbol podjela, ne samo u tom dijelu zemlje već i šire.

Ona je jedna od 70-ak učenika trećih i petih razreda ove škole koji su zajednički posjetili srpsku Sabornu crkvu, Franjevački samostan i župu, te džamiju u Cernici.

Džanina drugarica, 10-godišnja Hana, kaže da su joj se svidjele unutrašnjosti crkava i džamije te da joj je drago što su ona i njene kolege naučili da vjera i nacija i bilo koja druga različitost među ljudima nisu razlog da se oni dijele.

“To nije razlog da ne možemo biti prijatelji”, ozbiljno je rekla učenica 5. razreda.

Sa djevojčicama koje pohađaju islamsku vjeronauku u posjeti mostarskim bogomoljama bio je i osmogodišnji Andrej, koji pohađa pravoslavnu vjeronauku, ali i njegova vršnjakinja Pia, koja uopšte ne ide na vjersku nastavu. To je nije spriječilo da uživa u posjeti. Najljepše joj je bilo, kaže, u džamiji, a iako je tog dana bilo vruće, nije nikako skidala šal koji je stavila prilikom ulaska u muslimanski vjerski objekat.

Andrej je, s druge strane, najviše uživao tokom posjete franjevcima zbog “šarenih mozaika”. Svi zajednički kažu da žele opet obići tuđe bogomolje, ne samo u svom gradu već i šire.

Ostatak čitajte OVDJE


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh