ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Bosanski lonac javne kuhinje; Danas 25 godina od osnivanja sarajevske Narodne kuhinje “Stari grad”

Ova kuhinja u najtežim trenucima u BiH od gladi je spasila na stotine hiljada njenih građana.

U vrijeme kada je ekonomska situacija u BiH izuzetno loša, veliki broj gađana ove zemlje nalazi se na rubu egzistencije. Život im koliko toliko uljepšava činjenica da svaki dan imaju obezbijeđen topao i frišak obrok koji se krčka u loncima narodne kuhunje. U sarajevskoj općini Stari grad plamenik šporeta upaljen je već 25 godina. Prvi obrok u njihovim loncima za siromašne pripremljen je u ratu, 27. marta 1992.god. Ova kuhinja u najtežim trenucima u BiH od gladi je spasila na stotine hiljada njenih građana.

Gotovo je zastrašujuća činjenica da je broj ljudi koji koriste usluge ove ustanove gotovo identičan kao i u vrijeme rata kada su građani Sarajeva baš poput ostatka Bosanaca i Hercegovaca jeli do čega su  došli, pa i lišće i travu.

Haber.ba” ističe da je rukovodilac kihinje, tetka Zilha, kako je od milja nazivaju gotovo sve Sarajlije, kod mnogih državljana BiH poznatija ličnost nego li političari ove zemlje. Nekolicina njenih korisnika ni ne zna imena članova tročlanog predsjedništva BiH. Kažu: “Nemamo koristi od njih, šta će nam.”

Iako pun emocija, ovaj dan je za tetku Zilhu ipak radostan. Ona je jedina kuharica koja je ostala od osnivanja ove kuhinje koja danas ima 4000 korisnika.

Porazno je da je najčešće posjećuju penzioneri koji su nekada bili pokretačka snaga ove ali i bivše zajedničke zemlje Jugoslavije. Ima dosta i mladih bračnih parova koji su ostali bez posla i nisu u mogućnosti obezbijediti obrok svojoj djeci.

Tetka Zilha dosta uspješno vodi ovaj posao. Sa njenih vrata niko se nije vratio gladan, kaže: “Hrane mora biti za svakoga”. Iako nije u njenoj nadležnosti, posljednjih godina krenula je u projekat pružanja pomoći mještanima rubnih područja grada jer u centru Sarajeva aktivno djeluje 5 javnih kuhinja. Za razliku od ostalih, Zilha svaki dan šalje topao obrok u 32 kuće u Tarčinu gdje se nerijetko nalaze po 4 člana porodice. Posao namjerava proširiti i na Trnovo.

Zahvaljujući svojoj dugogodišnjoj požrtvovanosti tetka Zilha je kao rođendanski poklon za javnu kuhinju dobila grant vrijedan 40.000 KM kojeg joj je dodijelila Općina Stari Grad. I kako to rade samo humani ljudi, tetka Zilha je danas pripremila rođendansko čašćenje pa su vrata ove kuhinje cijeli dan otvorena za sve građane Kantona Sarajevo koji su u stanju potrebe dok će njenim stalnim korisnicima biti pripremljen svečani ručak kakav priliči rođendanskom slavlju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh