ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Usvojeni prednacrti zakona: Nema više neoporezivih prihoda u FBiH

Kako je i najavljivano prethodnih dana, Vlada Federacije BiH utvrdila je na sjednici u Mostaru Prednacrte zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak.

Kalkulator, računi - Ilustracija/Indikator.ba

O navedenim zakonima govorila je Jelka Milićević, federalna ministrica finansija, koja je kazala kako je želja Vlade da stvori poslovno okruženje i isti pristup za sve poslodavce na tržištu, te da je u tom smislu osnovni princip bio stvaranje harmonizacija zakonskih rješenja u najbližem okruženju, javlja “Fena”…

Osnovni cilj budućeg zakona o doprinosima jeste smanjivanje rigidnosti sistema doprinosa u FBiH, u odnosu na zemlje u okruženju i Evropi, a kroz snižavanje zbirne stope doprinosa, proširenje osnovice za obračun, te povećanjem obuhvata obveznika doprinosa.

Što se tiče poreza na dohodak, Miličević je istakla kako je novina da se proširuje osnovica te da više nema neoporezivih primanja u FBiH, dodavši kako je to zakonsko rješenje i u bližem i u daljem okruženju.

“Sve što se prima kao naknada djelatniku je oporezivo”, pojasnila je Miličević dodavši kako su ovim zakonima hjeli pokazati i različit pristup vezan za platežne razrede, odnosno visine plaće.

Govoreći o porezu na dohodak, kazala je kako će postojati tri stope. Prva je nulta i u nju spadaju sve plaće koje su u visini od 0 do 700 maraka koje se neće oporezivati, druga je stopa od 10 posto i ona će obuhvatiti plaće od 700 do 1.500 maraka, dok će se neto plaće koje su u visini od preko 1.500 maraka oporezivati 20 posto.

Novina je i, kako je navela, oporezivanje prihoda od kamata, te isplata dividende.

Cilj novog zakona je, kako je navedeno, osiguranje srednjoročne fiskalne održivosti kroz znatno smanjenje opterećenja na rad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh