ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Ministarstvo zdravstva FBiH: Nevakcinisana djeca mogu se upisati u vrtiće i škole

Proteklih dana brojni bh. portali objavili su informaciju da se u naredbi Federalnog ministarstva zdravstva o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu, navodi da je vakcinacija postala zakonski obavezna pa ukoliko roditelj/staratelj ne bude vakcinisao dijete, isto neće moći upisati u vrtić, školu ili kolektivni smještaj.

Vakcinacija djece - RTCG.me

“Ništa od ovoga nije tačno”, izjavio je za “Radio Sarajevo” Zlatan Peršić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

“Tačno je da Federalno ministarstvo zdravstva svake godine donosi naredbe koje sadrže kalendar imunizacije ali je sve pogrešno interpretirano”, pojašnjava Peršić ističući da se vakcinalni status ipak provjerava prilikom upisa u vrtić i školu, ali da u slučaju da dijete nije vakcinisano nema nikakve zabrane za njegovo uvođenje u odgojno-obrazovni proces.

Haber.ba” podsjeća da proces imunizacije djece u BiH provjerava pedijatar koji je dužan upozoriti roditelja da vakciniše dijete ukoliko je bilo nekih propusta, a u slučaju da roditelj odbija vakcinisati dijete izdaje se posebna potvrda o nepotpunoj vakcinaciji. Kao kaznena mjera uvedena je mogućnost da pedijatar upozna sanitarnog inspektora koji roditeljima može izreći novčanu kaznu…

Peršić je istakao i da se ove novčane mjere uprkos zakonskoj regulativi skoro uopće ne provode jer zdravstveni sistem praktikuje da se ne ide na represivne mjere nego da se kroz razgovor pedijatra i roditelja, staratelju ukaže na važnost prcesa imunizacije djeteta pogotovo u ovom vremenu pojave raznih oboljenja.

Haber.ba” ističe i da godinama doktori u BiH napominju da su se zbog izbjegavanja vakcinacije djece u posjednjih par godina vratile bolesti koje su u prošlom svijeku potpuno iskorijenjene. Tu se prije svega misli na šugu ili tzv. sirotinjsku bolest koja se donedavno na našim područjima smatrala potpuno iskorijenjom. Odbijanjem roditelja da vakcinišu svoju djecu ova bolest prošle godine evidentirana je u Mostaru.

Peršić je objavio i podatke da svaki treći roditelj odbija vakcinisati svoje dijete MMR vakcinom,  čija primjena je pala na 64 %, iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da njegova primjena bude između 90 i 95 %.

Savremena svjetska civilizacija smatra da je vakcinacija jedno od najvećih medicinskih dostugnuća zahvaljujući kojem su potpuno iskorijenjene bolesti od kojih je  do početka ovog stoljeća umiralo na hiljade djece.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh