ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Ruski dug gradi brzu cestu prema Travniku

Vlada Federacije BiH prebacit će 120 miliona maraka “Autocestama FBiH” za finansiranje gradnje brze ceste Lašva – Nević-Polje (Travnik), koja bi se trebala početi graditi naljeto.

Brza cesta - Avaz.ba

Izvođači radova

Radi se o sredstvima koja su pripala Federaciji na osnovu isplate klirinškog duga Rusije Bosni i Hercegovini, a sporazum je prije nekoliko dana u Moskvi potpisao državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

Čim ova sredstva budu operativna, a to se očekuje u narednim mjesecima, odmah će biti prebačena “Autocestama FBiH”, što je jučer za “Avaz” potvrdio i Adnan Terzić, direktor ove kompanije.

“To je najava i obećanje premijera Federacije Fadila Novalića. Istina je da se radi o sredstvima iz klirinškog duga. Mi se već pripremamo za eksproprijaciju zemljišta. Pripremamo i tendersku dokumentaciju, da kada nam prebace sredstva, odmah raspišemo tender za izbor izvođača radova”, kaže Terzić.

Ukupna vrijednost ove dionice duge oko 23,6 kilometara iznosi 183 miliona eura, a ostatak sredstava bit će osiguran različitim izvorima finansiranja.

Povezivanjem ove ceste s Koridorom 5C, centralno područje BiH dobilo bi najbolju saobraćajnu vezu s centralnom Evropom i Jadranom na jugu.

Lašvanska petlja

Predviđena je i gradnja kompletne Lašvanske petlje s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije saobraćajne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 miliona KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta.

Cijela dionica prve faze radova podijeljena je na tri poddionice: Lašva – Kaonik, Kaonik – Vitez i Vitez – Nević-Polje. Polazna tačka gradnje je na Koridoru 5C (Lašvanska petlja) i završava se na petlji Nević-Polje u blizini Travnika.

Povezivanje s Krajinom

“Autoceste FBiH” prije mjesec su raspisala i tender za projektiranje druge faze radova, od Nević-Polja do Jajca.

Vrijednost ovih radova je 550 miliona eura. Gradnjom ove dionice stiču se uvjeti za spajanje s Krajinom.

Brojke

  • 20 mostova planirano da se sagradi
  • 3 tunela dužine 2,5 kilometara
  • 100 km/h projektovana brzina
  • 4 petlje bit će sagrađene (Lašva, Kaonik, Vitez, Nević-Polje)

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh