ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Ahmetović: “Realna opcija je smanjenje broja kantona”

“Nakon Dejtona mnogi su imali različite ambicije kada je u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine. Bošnjaci su imali želje da kroz neko vrijeme ne bude entiteta, Hrvati su imali želje da vrate granice Herceg-Bosne, a želja Republike Srpske je bila da bude samostalna država ili u sastavu Srbije i ništa od toga nije moguće bez volje da pristanu svi”.

Sadik Ahmetović - RadioKameleon.ba

Izjavio je ovo u političkom magazinu “Otisak” koji se emituje na mreži televizijskih stanica u BiH zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović.

On kaže da je današnja priča o federalizaciji nerealna s obzirom da je trebalo puno muka da se “zapakuje” “Dejton” prije 22 godine.

Sada kada je prošlo toliko vremena samo započinjanje razgovora naiđe na oštre stavove sa svih strana. Mislim da treba napraviti politike koja će smanjiti administraciju i smanjiti broj kantona, a da to ne bude stvaranje prostora za nove entitete. Tu se može napraviti dogovor koji ima realnu osnovu”, smatra Ahmetović.

Kada je u pitanju ulazak BiH u Evropsku uniju, Ahmetović zaključuje kako svi deklarativno govore da su za EU, a kada počnete sa ugradnjom evropskih principa u sistem države, ukoliko ugrožava interese bilo kog lidera ili ukoliko ugrožava etničke interese iza kojih se opet kriju lični interesi, evropski put biva zaustavljen, prenosi “Fena”…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh