ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Banja Luka: Veto Bošnjaka o referendumu u bh. entitetu RS ide pred Ustavni sud manjeg bh. entiteta

Odluka Narodne skupštine bh. entiteta RS i Vijeća naroda o organiziranju referenduma u manjem bh entitetu naći će se pred Ustavnim sudom bh. entiteta RS jer tamošnje vlast nisu uspjele postići dogovor po ovom pitanju.

Zajednička komisija koju su formirala navedena tijela vlasti u bh. entitetu RS danas nije došla do odgovora na pitanje da li je skupštinskom odlukom o referendumu povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Simptomatično je da spomenuta komisija nije podržala ni veto Bošnjaka na Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po osnovu tužbe BiH protiv Srbije. Bošnjaci su se pozivali i na nacionalni interes u slučaju 12 tačaka posebne sjednice Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske koja je tematizovala pitanje revizije navedene  tužbe.

Haber.ba” podsjeća da je današnja sjednica Zajedničke komisije i Vijeća naroda bh. entiteta RS održana nakon što je Klub Bošnjaka u Skupštini bh. entiteta RS 20. februara pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa objavom rezultata Referenduma o 9. januaru kao Danu bh. entiteta RS, koji je održan 25. septembra 2016. godine.

“Haber.ba” podsjeća i da je od ranije Komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda u bh. entitetu RS pokazivala pristrasnost u slučajevima pozivanja na vitalni nacionalni interes ostala dva konstitutivna naroda u BiH, prvenstveo u slučaju Bošnjaka, pa nije osudila ni odluke na Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju u bh. entitetu RS zbog čega je bošnjačkoj djeci onemogućeno da nastavu pohađaju na maternjem jeziku i da izučavaju svoju nacionalnu grupu predmeta.

Pomalo je zastrašujuća i činjenica da je bošnjački narod u bh. entitetu RS getoiziran te da su mu oduzeta osnovna prava koja su svakom čovjeku zagarantovana na prostoru BiH. Zapanjujuće je i da “državni udar” kako je referendum u bh. entitetu RS nazivan od strane pojedinih političara, u BiH prolazi nekažnjeno. S obzirom na navedeno, očekivati je da nekažnjeno prođu i odgovorni za navedene odluke kao i odgovorni za životnu ugroženost i sprečavanje obavljanja službenih aktivnosti podpredsjednika skupštine bh. entiteta RS iz reda bošnjačkog naroda, Ramiza Salkića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh