BiH

Vlada FBiH: Utvrđen Nacrt zakona o liječenju neplodnosti

Na današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Ovim zakonom primjenjivaće se propisi o zdravstvenoj zaštiti,  zdravstvenom osiguranju, propisi o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

U usvojenom Nacrtu zakona o potpomognutoj oplodnji Vlada FBiH navodi se i da na teret sredstava iz obaveznog zdravstvenogo osiguranja  pravo na liječenje medicinski potpomognutom oplodnjom ima žena do 42 godine starosti. Ženi se omogućavaju 3 pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja vantjelesne oplodnje, piše “Haber.ba“…

Provedbom ovog zakona parovi koji se suočavaju sa neplodnošću imaće mogućnost adekvatnog liječenja u okviru sistema zdravstvene zaštite. Sistem biomedicinski potpomognute oplodnje obuhvatiće ovlaštene zdravstveme ustanove koje ispunjavaju propisane uslove ( medicinsku i tehnički opremu i prostor).

Usvajanje i provedba ovog zakona biće od velike koristi parovima koji se godinama suočavaju sa neplodnošću i koji su iz vlastitog budžeta finansirali liječenje ovog rastućeg medicinskog problema u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh