BiH

Predstavnici udruženja žrtava rata u BiH najavili nove tužbe protiv Srbije i bh. entiteta RS

Predstavnici udruženja žrtava rata sa prostora cijele BiH okupili su se danas u Sarajevu gdje su najavili nove tužbe protiv Srbije i bh. entiteta Republike Srpske (RS), javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Obraćanje medijima u organizaciji 26 udruženja žrtava rata održano je povodom odbijanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za gencid. Danas okupljeni su poručili da predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić i Dragan Čović i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak moraju odgovarati jer su izdali istinu i pravdu kada je proces revizije u pitanju.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je da je cijeli tim za reviziju na čelu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem učinio maksimum napora u okolnostima u kojima su mogli djelovati.

Mišljenja je da je najveća krivica na članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću.

Smatramo da su pogrešno informisali Međunarodni sud pravde, svjesno prešutjeli odluku iz 2002. godine. Po pitanju Međunarodnog suda pravde mislimo da je stvar završena. Želim pozvati sve da krenemo u realizaciju presude iz 2007. godine. Ivanić je oslobodio Srbiju direktne odgovornosti za počinjeni genocid i sav teret prebacio na bh. entitet RS. Mislim da ima dovoljno elemenata kada je u pitanju presuda iz 2007. da se krene u realizaciju, a prvi korak jeste da se u Parlamentu BiH pokrenu izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH u kojem bi se kaznio svako ko javno negira genocid“, istakao je Tahirović.

Naglasio je da je presuda konačna prema onome što oni znaju i ne preostaje ništa drugo nego krenuti u realizaciju iste.

Naš je cilj implementacija presude iz 2007. u svim njenim segmentima. Počevši od onoga gdje Srbija snosi odgovornost za nesprečavanje počinjenog genocida u Srebrenici do toga da nije hapsila počinioce ratnog zločina koji su živjeli u Srbiji i isto tako primjena presude u onom dijelu koji se odnosi na bh. entitet RS u cjelosti. Bh. entitet RS je u cjelini odgovoran za sve zločine“, pojasnio je Tahirović.

Kako je kazao, cilj je i formiranje timova koji će u narednom periodu raditi na implementaciji cjelokupne presude Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić poručila je da će nastaviti da traže istinu i pravdu. Prema njenim riječima, javio im se veliki broj ljudi, tim, koji će im pomoći da tuže Srbiju i bh. entitet Republiku Srpsku.

Mi ćemo ih tužiti, imamo pravo na to. Tražit ćemo svoja prava. Nikad nije kasno, zločin ne zastarijeva“, pojasnila je Subašić.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik mišljenja je da je 1992. godine pobijeno više od 18.000 Bošnjaka te da to u presudi iz 2007. nije spomenuto.

Ovom revizijom sam se ponadao da će biti zadovoljen minimum pravde i da će biti obuhvaćen cijeli počinjeni genocid sa područja BiH“, pojasnio je Grahić.

Predsjednica Udruženja žene žrtve rata Bakira Hasečić izrazila je razočarenje zbog odluke o odbijanju revizije presude iz 2007.

Podsjetila je da je ona jedna od hiljade silovanih žena u BiH.

Voljela bih da budu kažnjeni svi koji su mešetarili po Haškom tribunalu i Međunarondim sudom pravde i tražili pravdu prije nego što je pokrenuta revizija“, kazala je Hasečić.

Predložila je i tražit će, kako je kazala, da se protiv onih koji su radili protiv istine i pravde u procesu revizije pokrene postupak.

Predsjednica Organizacije porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba općine Kotor-Varoš Munevera Avdić poručila je da mogu samo da kažu da “oni moraju da se bore dalje kako bi se dokazala istina i pravda o onome što se događalo 1992. i 1995. godine“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh