BiH

Carl Bildt, bivši Visoki predstavnik u BiH: “EU na Balkan treba poslati vojsku!”

Veoma zanimljiv autorski članak Carla Bildta, bivšeg visokog predstavnika u BiH, u vezi sa uticajem Evropske unije na Balkanu objavljen je prethodnih dana u okviru projekta “Syndicate”.

Carl Bildt - Blogspot.com

On u ovom tekstu objašnjava kako su se lideri EU iznenada probudili, shvativši nove mogućnosti razvoja situacije na Balkanu, posebno kada je riječ o uticaju Rusije na ovom području. Podsjetio je kako su se na nedavnom samitu izjasnili kako se EU treba više angažovati na održavanju mira i stabilnosti u ovoj regiji, ali je istakao kako ovakva krizna situacija ne treba iznenađivati nikog s obzirom na burnu historiju Balkana, piše “Radio Sarajevo“…

U dugoj analizi za projekat “Syndicate” on objašnjava historijski razvoj balkanskih država, posebno u periodu ratnih dejstava na ovim prostorima, kao i postkonfliktni period tokom kojeg je i on radio kao diplomata u BiH.

“Prošle godine, kada sam se kao posjetilac vratio u BiH, neko me je upitao da li će ponovo biti rata na ovom području. Odmah sam odgovorio: ‘Nema šanse’. Ipak, takva pitanja su se vrlo brzo nastavila, te sam već nakon petog postao zabrinut da li će biti rata”, ističe Bildt, koji kaže kako je bio uvjeren da rata na Balkanu neće biti, ali kako su ga pojedina dešavanja u posljednje vrijeme pokolebala.

Također, kroz nekoliko primjera iz prošlosti pokazao je kako pojedinci ili grupe mogu promijeniti stanje i mišljenje cijelog naroda, pa je kao balkanski primjer naveo postupak Gavrila Principa koji je “bio okidač za svjetski rat”. On je upozorio kako bi takva iskra mogla biti zapaljena ovog puta u Skoplju.

Vojska EU treba biti prisutna na Balkanu

“Za Evropu jedini način da Balkan krene naprijed jeste da ona pokaže svoju moć i posvećenost, dok ubrzava integraciju ovih država u EU. Također, kako bi izbjegli sve rizike, EU treba pokazati i svoju volju da djeluje, tako što će na Balkan poslati vojne grupe za borbu, koje će izvoditi vježbe u regionu. To bi trebalo poslati snažnu poruku da su spremni i regaovati, a ne samo govoriti”, ističe Bildt.

Za spriječavanje eventualnih kriza Bildt preporučuje i mnogo veći politički angažman EU u regiji, ali i potrebu da se kreira neka vrsta balkanske unije, koja bi bila još jedno poboljšanje regionalne saradnje pred ulaza u EU.

Ipak, smatra kako rata na ovom prostoru neće biti, jer lideri EU pokazuju sve veću želju da učestvuju u procesima koji se odvijaju u regionu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh