BiH

BiH: Uskoro poskupljenje eko testa za vlasnike starijih vozila

Odveć je poznata činjenica da na nivou BiH nisu usklađeni pojedini zakonski akti, pa se isti različito interpretiraju od entiteta do entiteta.

Samo jedan od takvih slučajeva bilježi se kod propisa koji uređuju oblast tehničkog pregleda automobila, prvenstveno u slučaju eko testova.

Haber.ba” podsjeća da je propisom Federalnog ministarstva za saobraćaj i komunikacije, od 1. januara ove godine, eko test postao obavezan dio tehničkog pregleda za što je prilikom godišnje registracije potrebno dodatno izdvojiti od 22 do 32 KM za vozila sa benziskim motorom te 36 KM za vozila sa dizelskim motorom…

Ove cijene uskoro bi mogle biti prošlost što je rezultat sastanka predstavnika državnog i entitetskih ministarstava u oblasti prometa i komunikacija. Ministri su zaključili da će se krenuti u izradu zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na području cijele BiH. Sastanak je rezultirao i zaključkom da će Bosanci i Hercegovci za automobile nižih euro karakteristika plaćati veću naknade za eko testove, dok bi se za vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon, plaćao manji iznos takse.

Do kraja ove sedmice trebala bi se znati imena predstavnika radnih grupa za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh