ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Zenička čimburijada kao vjesnik proljeća: Počasno jaje razbio gradonačelnik Fuad Kasumović

Zenička čimburijada početkom proljeća svake godine ugosti hiljade posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, a ugostitelj Rasim Salčinović i danas je za prisutne tradicionalno pripremao čimbur od 1.500 jaja. Receptura je više od 40 godina strogo čuvana tajna.

No image - Haber.ba

Salčinović je kazao kako tradicija pravljenja čimbura od 1.500 do 2.000 jaja postoji više od 40 godina, a da čimburijada postoji više stotina godina kao vjesnik proljeća, piše “Klix“…

“Narod koji je živio u Bosni i Hercegovini, kao i danas, prolazio je kroz četiri godišnja doba. Međutim, s obzirom na to da tokom zime kokoške nisu nosile jaja, s proljećem su dolazila i jaja i velika radost zbog novog jela. Čimbur i jaje su bila prva proljetna jela i radost što je na trpezi nakon teške zime bilo novo jelo”, izjavio je Salčinović.

Upravo zbog čari proljeća otpjevane su mnoge pjesme. Proljeće predstavlja buđenje, rađanje i oživljavanje prirode, kao i tradicije kod Zeničana koji svake godine za prvi dan proljeća, ili dan poslije, pripremaju čimbur. Salčinović mjesec dana prije 21. marta razmišlja o pravljenju čimbura.

“Svi Zeničani koji žive u Zenici imaju jaku emociju vezano za današnji događaj. Mjesec dana prije čimburijade svaki dan po sat ili dva razmišljam kako će sve to ispasti, ali u konačnici ipak bude velika radost”, zaključio je Salčinović.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je sa Rasimom u kazan od 1.500 jaja razbio i počasno jaje.

“Ovo je moj prvi gradonačelnički čimbur, ali 26. po redu u životu. Smatram da narod bez tradicije i običaja jednostavno ne može postojati. Ovo je jedna veoma lijepa tradicija i običaj. Prvi dan proljeća, nakon teške zime koja je zadesila Zenicu, ovo je naznaka nečeg boljeg. Tradiciju treba čuvati, a Zeničani su poznati kao dobri domaćini. Danas očekujemo hiljade ljudi iz cijele BiH, a bez tradicije nema grada i svima se zahvaljujem koji održavaju ovu tradiciju”, izjavio je Kasumović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh